Oriëntatiefase

Een goed begin is het halve werk

Veel scholen noemen het profielwerkstuk ook wel het kroonstuk van je middelbare schoolcarrière. Na al die jaren leren, is het tijd om te laten zien wat je kan. Je krijgt je de mogelijkheid om eindelijk iets te onderzoeken of ontwerpen wat jij interessant vind. Maar waar begin je?

 

Per school verschilt het wat er precies van je verwacht wordt. Vraag daarom bij je school informatie over de eisen die gesteld worden aan het profielwerkstuk. Bijvoorbeeld: voor sommige scholen is het verplicht een eigen onderzoek uit te voeren, bij andere scholen is een bronnenonderzoek voldoende. Let dus goed op wat je school van jou verwacht. Zorg ook dat je van te voren goed de planning en deadlines van jouw school in je agenda zet!

 

Actie

  • Maak een globale planning voor de komende maanden. Beantwoord vragen als: Wanneer moet jouw onderzoeksvraag af zijn? Wanneer ga je je gegevens verzamelen en hoeveel tijd heb ik nodig om dit voor te bereiden? Wanneer zijn de eindpresentaties? Check hierbij de opdracht/handleiding van jouw school om te zien wat hier van je verwacht wordt. 
  • Maak een bestand aan waarin je je logboek voor de komende periode bij kunt houden. 
  • Zie hier (binnenkort) een voorbeeld van een globale planning en een logboek

Denk hierbij aan je hobby’s of onderwerpen waar je graag over praat. Als je al weet wat je wilt studeren, kun je ook in die richting kiezen. Het profielwerkstuk is een lang traject, dus het helpt om een onderwerp te kiezen waar je zelf graag mee bezig bent. Je kunt iets gaan onderzoeken of iets gaan maken, dat laatste noemen we een ontwerp. Let wel op dat het onderwerp betrekking moet hebben op een vak uit jouw profiel. 

Zodra je een onderwerp hebt gekozen, ga je informatie bij elkaar zoeken. In de oriënterende fase kun je allerlei soorten bronnen gebruiken. Naast geschreven informatie kan een documentaire, podcast of gesprek met een expert ook erg inspirerend zijn. Gun jezelf hier wat tijd voor, maar niet te lang. Zorg dat je op tijd gaat focussen richting een specifieke onderzoeksvraag of beschrijving van wat je wilt ontwerpen. De meeste scholen geven deadlines voor het indienen van je onderwerp, hier moet je natuurlijk rekening mee houden.

 

Literatuur zoeken

Het vinden van betrouwbare en recente informatie is een cruciaal onderdeel van je onderzoek. Het raadplegen van literatuur komt gedurende alle fasen van je profielwerkstuk terug. Tijdens het bedenken van het onderwerp, je opzet, en zelf nog bij het interpreteren van je data en het trekken van een conclusie. 

Omdat er zó veel informatie op internet staat, kan het nog best lastig zijn om de juiste relevante informatie te vinden. Welke zoektermen gebruik je? Hoe beoordeel je of een bron betrouwbaar is? En hoe gebruik je vervolgens de informatie in je pws?

Om je op weg te helpen heeft de VU een gratis online hulpmodule ontwikkeld. Deze module kun je helemaal zelf doorlopen. Hij is opgeknipt in verschillende onderdelen zoals ‘Literatuuronderzoek beginnen’, ‘Hoe beoordeel je’ of ‘Verwijzen naar wetenschappelijke literatuur’. Deze onderdelen kun je ook apart doorlopen. Zie: https://libguides.vu.nl/puc

Tip: kijk hier voor een overzicht met toegankelijke websites voor het zoeken van informatie: Open Access Websites

Een goed onderzoek begint met een goede vraag. Om een goede vraag te kunnen stellen, is het wel nodig dat je al het een en ander van het onderwerp weet. Lees je dus goed in. Verder is het belangrijk dat je het onderwerp goed kan afbakenen. Daarnaast is het belangrijk dat er een antwoord op te vinden is aan de hand van een experiment of bronnenonderzoek. Een goede onderzoeksvraag is een open vraag. 

Voorbeeld van een slechte onderzoeksvraag:

Is roken slecht voor je?

  • Deze vraag is te aspecifiek
  • Dit is een gesloten vraag (een ja/nee-vraag)

Voorbeeld van een goede onderzoeksvraag:

Wat is de invloed van roken op de maximale zuurstofopname(VO2max) in jongeren?

  • Deze vraag is specifiek
  • De vraag is open 
  • Deze vraag is te beantwoorden door middel van een experiment

Besteed voldoende tijd en aandacht aan het formuleren van een onderzoeksvraag. Laat de onderzoeksvraag goedkeuren door je begeleider op school. Wanneer je goedkeuring hebt ontvangen, kun je gaan nadenken over het experiment.

→ Meer tips over formuleren van een onderzoeksvraag (binnenkort)

 

Deelvragen

Afhankelijk van jouw onderwerp en onderzoeksvraag, kun je ook al nadenken over de deelvragen. Dit dwingt je om vanaf het begin al goed na te denken over de structuur van jouw PWS. Deelvragen helpen je om uiteindelijk tot antwoord op je hoofdvraag te komen.

 

–> Actie: Is je onderzoeksvraag af? Nu is het moment om feedback te vragen aan je docent!

Tips!

Tips!

  • Maak alvast een opzet van jouw complete profielwerkstuk in een document. Hier zet je alvast je onderzoeksvragen en deelvragen in, en een voorspelling van de verschillende hoofdstukken. Zo kun je alvast een globale tijdsplanning maken.
  • Vergeet je logboek niet bij te houden! Houd een apart bestandje bij waarin je elke keer kunt bijhouden hoeveel uur je aan welk onderdeel van je PWS hebt besteed.