Netwerkbijeenkomst: De kansen van duurzame materialen (lezingenserie Duurzame Chemie)
Dinsdag 6 februari 2018 organiseert Bètapartners een netwerkbijeenkomst voor scheikundedocenten met als thema duurzame materialen en stoffen. De lezing wordt gegeven door prof. Dr. Gert-Jan Gruter. Na het diner volgt een vertaalslag naar de lespraktijk.
Gert-Jan Gruter is Professor Industrial Sustainable Chemistry aan de UvA en is uitvinder van meer dan 100 patenten. Hij was gekozen tot “Europees CTO van het jaar 2014” en was genomineerd voor Europees uitvinder van het jaar 2017. In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van Avantium waar hij in 2004 CTO werd. Hij initieerde de “YXY technologie” waarin koolhydraten worden omgezet in nieuwe monomeren. Voor ons geeft hij een college over:
De kansen van duurzame materialen en stoffen
In de transitie naar een duurzame, circulaire economie investeren we veel tijd en geld in het ontwikkelen van bio-based versies van moleculen die we vandaag de dag al gebruiken (drop-in) zoals bio-based etheen en para-xyleen (voor tereftaalzuur). Dit lijkt logisch vanuit een eindgebruikersperspectief maar we kunnen ons afvragen of het logisch is om koolwaterstoffen zoals etheen & paraxyleen uit glucose te maken. Zouden we als alternatief geen gebruik kunnen en moeten maken van de structuur die al aanwezig is in de koolhydraten als we nieuwe monomeren ontwikkelen? FDCA (furaan dicarbonzuur) is zo’n voorbeeld.
In de lezing zullen de voor- en nadelen van ‘drop-in’ versus ‘nieuw’ besproken worden door te kijken naar de belangrijkste routes naar bio-tereftaalzuur en bio-PET en naar de alternatieven FDCA en bio-PEF. Dit doen we door in te zoemen op de process economics, nieuwe en betere eigenschappen, de benodigde productontwikkeling en andere uitdagingen.
Het college is bedoeld voor scheikundedocenten die meer achtergrond willen hebben rondom het thema duurzame chemie en circulaire chemie. Na afloop van de lezing gaan we met zijn allen aan het werk om binnen deze context een mooi onderwijsproduct neer te zetten, dat aansluit bij het curriculum en direct in een klassensituatie kan worden toegepast.
De bijeenkomst ziet er als volgt uit:
16.15-16.30 Ontvangst met koffie en thee
16.30-17.45 College
17.45-18.30 Diner
18.30-20.00 Werkcollege/verwerking (invulling door Renate Boxem, coördinator van het vaksteunpunt Scheikunde Bètapartners en Ruud Kok, docentenopleider scheikunde Hogeschool van Amsterdam)
De inschrijving is gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Boxem via r.boxem@vu.nl.