Scheikunde College: waarnemen op moleculair niveau

Scheikunde College: waarnemen op moleculair niveau

Woensdag 18 oktober 2018 heeft het eerste van de reeks scheikunde colleges voor docenten plaatsgevonden. Sander Woutersen heeft ons op levendige wijze verteld over moleculaire motoren. Alle deelnemers gingen enthousiast weer naar huis.

Woensdag 22 november 2018 staat het volgende college gepland, deze keer verzorgd door universitair docent Jocelyne Vreede. Zij neemt ons deze keer mee in de wereld van waarnemen op moleculair niveau.

Middels signaaloverdracht wordt het proces van  waarnemen van een verandering omgezet in het aanpassen van gedrag in een cel. Eencellige organismen nemen hun omgeving direct waar. Voor meercellige organismen zijn chemische signalen in de vorm van hormonen essentieel om cellen in samenwerking op veranderingen te laten reageren. Zo kan het proeven van iets zoets leiden tot verhoogde concentraties van spijsverteringsenzymen, of het waarnemen van een dreiging tot verhoogde energietoevoer naar bepaalde cellen.

Deze lezing laat zien hoe signalen van buiten de cel leiden tot een reactie in de cel, aan de hand van de werking van een aantal zintuigen en andere signaaloverdrachtsprocessen. De verschillende moleculen die betrokken zijn bij signaaloverdracht worden besproken om te komen tot een algemeen begrip van wat er nodig is voor een cel om zijn omgeving waar te nemen en op veranderingen te kunnen reageren. Tenslotte komen enkele voorbeelden aan bod over wat er gebeurt als de signaaloverdrachtsprocessen niet goed werken.

Kortom een spannende context die tot de verbeelding van veel docenten en leerlingen zal spreken.

Jocelyne Vreede is assistent professor en doet onderzoek naar: molecular simulation of conformational transitions in proteins and DNA. Daarnaast verzorgt zij de lessen Biomolecular Simulation en Molecular Structure in Biology op MSc level.

Andere colleges die nog op het programma staan:
Woensdag 17-1-2018: Dr. Chris Slootweg over Circulaire chemie als toekomst voor groene
Dinsdag 6-2-2018: Prof. Dr. Gert-Jan Gruter over duurzame chemie.

Het is ook mogelijk om één of meerdere lezingen te volgen.
De kosten zijn 50 euro per lezing voor scholen die lid zijn van de Bètapartners en 65 euro voor geen Bètapartners.

De bijeenkomsten zien er als volgt uit:

16.15-16.30 Ontvangst met koffie en thee
16.30-17.45 College
17.45-18.30 Diner
18.30-20.00 Werkcollege/verwerking (invulling door Renate van Boxem, coördinator van het vaksteunpunt Scheikunde Bètapartners en Ruud Kok, docentenopleider scheikunde Hogeschool van Amsterdam)

De inschrijving is gesloten.