Science labs Materialenmarkt

Science lab: Chemie van het keukenkastje

Een roulatiepracticum waarin leerlingen ‘keukenexperimenten’ uitvoeren, en dan wel met de chemicaliën die te vinden zijn in het keukenkastje. Het is niet zomaar koken of schoonmaken, het zijn chemische experimenten. Ofwel: het gaat er om te onderzoeken wat er gebeurt als je in de keuken bezig bent. Iedereen die een beetje kan koken weet dat een hard gekookt ei langer gekookt moet worden dan een zachtgekookt ei. Als scheikundige vragen we ons af waarom dat zo is. Wat gebeurt er met een ei als je het kookt? Gebeurt hetzelfde als je een ei invriest? Wat als je het ei niet in kokend water doet, maar in hete olie?

Een twintigtal experimenten vormen de basis voor het roulatiepracticum. In overleg met de docent kiezen we een aantal experimenten die de leerlingen onder begeleiding van scheikunde studenten uitvoeren. Basisbegrippen uit de scheikunde komen in de experimenten aan de orde, daarbij valt te denken aan ‘mengsels’, ‘emulsie’, ‘katalysator’…

Dit science lab is tevens te boeken in reizende variant.

Ook is dit science lab ook zelf uit te voeren als de benodigde materialen al op school aanwezig zijn.

Zie handleiding voor instructies:
Docentenhandleiding – Chemie van het keukenkastje
Leerlingenhandleiding – Chemie van het keukenkastje
Werkbladen Leerlingen – Chemie van het keukenkastje

Let op! Dit is het laatste schooljaar (2018-2019) dat Chemie van het Keukenkastje beschikbaar is.