Online onderwijs

Proefopstellingen online volgen vanaf school (of huis!)

Supertelescoop

Wanneer je een artikel leest over sterrenkunde dan staat daar vaak een schitterende foto van een sterrennevel of een melkwegstelsel bij. Dit plaatje is met het blote oog niet te zien. Zelfs met een goede telescoop blijft een nevel een vaag lichtvlekje. De sterren zenden eenvoudigweg niet genoeg licht uit om zichtbaar te zijn.

Foto’s in tijdschriften zijn gemaakt met gigantische telescopen. Daarnaast zijn allerlei trucs nodig om de foto’s scherper te maken. Zo is de CCD (een chip die zich ook in je digitale camera bevindt) minuten lang belicht. Ook worden er vaak valse kleuren gebruikt en wordt het beeld met geavanceerde beeldbewerkingprogramma’s gemanipuleerd.

Sinds kort is het voor iedereen mogelijk om dit soort foto’s te maken! Scholieren en amateur-astronomen kunnen hiervoor gebruik maken van de Faulkes telescoop. Deze bestaat uit twee verschillende telescopen; ieder met een spiegel met een diameter van wel 2 meter. De ene telescoop staat op Hawaï, de andere in Australië.
De telescopen zijn online te bedienen. Het (vertaalde) lesmateriaal leert hoe je zelf schitterende foto’s maakt en hoe je, net zoals professionele astronomen, de sterren kan waarnemen!’