Terugblik Bètapartnersconferentie 2024

Wat hebben we donderdag 21 maart een geslaagde Bètapartnersconferentie op het Bertrand Russell college in Krommenie gehad! Rondom het thema ‘De wondere wereld van het aller-allerkleinste’ volgden ruim 170 deelnemers allerlei workshops. Het was een extra bijzondere editie van het Bètapartnersconferentie, aangezien we ons 20-jarig jubileum vierden.

De paradepaardjes
Dit jaar hadden we een nieuw onderdeel op het programma staan: ‘De paradepaardjes.Hierbij presenteren scholen uit ons netwerk, tijdens de inloop en de pauzes, allerlei experimentjes en laten ze ter inspiratie zien welke interessante lesactiviteiten er op hun school plaatsvinden. ‘De paradepaardjes’ hadden veel aanloop en zorgde voor een sfeer van inspiratie en uitwisseling. Volgend jaar gaan we het zeker weer organiseren.

Sprekers
Nadat Oliver Müller, bètacoördinator bij Bètapartners en docent, samen met Paul Smit, afdelingsleider, de Bètapartnersconferentie geopend hadden, nam Jeroen Maréchal (directeur Bètapartners) het woord over. Hij blikte uitgebreid terug op 20 jaar Bètapartners: 20 jaar waarin we met ruim 50.000 vakdocenten hebben samengewerkt aan verbeteringen van het bètaonderwijs. En waarin ook meer dan 100.000 leerlingen deel hebben genomen aan onze activiteiten.

Keynote spreker Bram Nauta, hield vervolgens een inspirerende lezing over de wereld achter onze mobieltjes, laptops en tv’s. Bram is hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente en een expert in het ontwerpen van de aller-allerkleinste schakelingen op chips. Bram deelde niet alleen zijn diepgaande kennis over dit onderwerp, maar ook zijn persoonlijke reis vanaf het vmbo naar het hoogleraarschap aan de Universiteit Twente. Zijn verhaal benadrukte de invloed die een bevlogen natuurkundedocent kan hebben op het leven van zijn leerlingen; een boodschap die zeker resoneerde bij ons publiek van onderwijsprofessionals.

Sessies
Na de lezing van Bram was er nog meer aandacht voor het aller-allerkleinste, want de verschillende sessies gingen van start. Er was voor ieder wat wils. Onderwerpen, zoals microplastics, infinitisimalen, quantumtechnieken, DNA en het bodem microbioom waren in het programma verwerkt. Voor schoolleiders was er een sessie rondom het thema ‘Duurzame samenwerking met en in de onderwijsregio’s.’ Deelnemers werden aangemoedigd om actief deel te nemen en ideeën uit te wisselen, wat resulteerde in levendige discussies en nieuwe inzichten.

Na de sessies was er een diner en tijd om ideeën en vakkennis te delen met vakgenoten. Al met al was het een mooie dag voor docenten, toa’s, teamleiders, sectieleiders en schoolleiders. Bètapartners kijkt uit naar de volgende conferentie, waar we opnieuw samen zullen komen om de grenzen van het bètaonderwijs te verleggen en elkaar te inspireren!

Alle presentaties van de sessies zijn hier terug te vinden. Bekijk hier de fotoimpressie.

04-apr-2024