Terugblik: Impact van ChatGPT op het voortgezet onderwijs

Wat zijn de kansen en gevaren van ChatGPT? Wat kun je als leerling allemaal doen met ChatGTP? Vragen die tijdens de gezamenlijke bijeenkomst ‘Impact van ChatGPT op het voortgezet onderwijs’ van AlfaGammapartners en Bètapartners op vrijdag 23 juni aan bod kwamen.

Meer dan honderd mensen, veelal docenten, school- en projectleiders, kwamen naar de bijeenkomst in het Artificial Intelligence gebouw Lab42 op het Amsterdam Science Park. Jelle Zuidema (UvA) en Antske Fokkens (VU) trapte af met een bruisend verhaal over de wetenschap achter ChatGPT. Ze gingen kort in op de geschiedenis van taalmodellen, de recente doorbraken die ChatGPT en GPT4 mogelijk hebben gemaakt, de beperkingen en de wijze waarop de technologie ingezet kan worden in het onderwijs.

Na de aftrap volgden er twee rondes met parallelsessies; Meer eigenaarschap en regie in je lessen door ChatGPT, ChatGPT in de les: Good practices van leerlingen en docenten, Taal leren met ChatGPT, De inzet van ChatGPT bij het organiseren en uitvoeren van onderwijs, ChatGPT in het wiskundeonderwijs en Poëzie en ChatGPT. Tijdens en na de sessies wisselden de deelnemers hun ChatGPT ervaringen met elkaar uit. Er waren bijvoorbeeld docenten die ChatGPT al in de armen hebben gesloten en die het zelf al gebruiken bij het voorbereiden van de les. Andere docenten gaven aan nog zoekende te zijn hoe het toe te passen in de les.

Ter afsluiting van de dag was er een borrel en demonstraties met uitleg door het Dutch Nao Team van de UvA, waarbij twee teams robotjes tegen elkaar gingen voetballen. AlfaGammapartners en Bètapartners kijken terug op een succesvolle bijeenkomst en zijn al aan het nadenken over een vervolg.

Kijk hier voor meer informatie over deze bijeenkomst. Binnenkort vind je op de website ook uitgebreide terugblikken per sessie en alle PowerPoint presentaties die tijdens de bijeenkomst gebruikt zijn.

12-jul-2023