Terugblik Cursus Deeltjesfysica

Terugblik Cursus Deeltjesfysica

Tussen 20 januari en 24 maart zijn er vijf bijscholingslessen geweest over deeltjesfysica. De onderwerpen die de revue  passeerden omvatten het standaardmodel, het verval van deeltjes uit hogere generaties,  de processen in deeltjesversnellers bij onderzoek naar  deeltjes en hoe deeltjes op elkaar reageren. De lessenserie is afgesloten met een overzicht van deeltjesversnellers en detectoren zelf door Jory Sonneveld, een wetenschapper van Nikhef die meewerkt aan het onderzoek in CERN. Zij ging in op de nieuwste inzichten over het ontstaan van elementaire deeltjes tijdens de Big Bang, de nog onverklaarde “donkere energie” en “donkere materie”.  Ze had wat voorbeelden van meetapparatuur bij zich en ook werd een muon detector die op school gebruikt kan worden gedemonstreerd.

Ze brak daarnaast een lans voor meer vrouwen in natuurkundig onderzoek en meer positieve stimulans voor meisjes bij natuurkunde op de middelbare school. Met elkaar hebben we vervolgens besproken hoe we dat voor elkaar zouden krijgen, zowel in de boven als onderbouw.  

Het Nikhef biedt diverse mogelijkheden voor scholen voor extra activiteiten rond deeltjesfysica, zoals gastsprekers en onderzoeksdagen voor pws trajecten. Heb je een idee, neem dan contact op want in onderling overleg is veel mogelijk!

Tijdens de bijeenkomst kwamen er veel positieve reacties. Ook de afwisseling tussen fysiek en online wordt als prettig ervaren. 

Kortom het was een zeer geslaagde sessies met leuke vervolgplannen. 

Het idee ontstond om over een langere tijd nog een keer een “terugkom-les” in te lassen waarin de deelnemers hun inmiddels opgedane ervaringen kunnen delen. Deze les willen we ook openstellen voor niet-deelnemers die ook nuttige ervaringen kunnen delen. Neem even contact op als je aan wilt sluiten!