Terugblik cursus Genetische modificatie in de klas op 23 en 26 september 2019
Eind september was de eerste tweedaagse cursus ‘Genetische Modificatie in de klas’ op de Universiteit van Amsterdam, aangeboden door de Reizende DNA-labs en Amgen Biotech Experience Nederland. Er deden 7 docenten en 10 TOA’s mee.
De Amgen Biotech Experience (ABE) is een innovatief wetenschapsonderwijsprogramma dat in twintig landen actief is. Het doel is om scholieren uit het voortgezet onderwijs een eerste inkijk te geven in en enthousiast te maken voor biotechnologie. Het onderwijsprogramma bestaat uit een meerdaags practicum waarbij een functioneel eiwit (rfp gen) wordt geproduceerd in een genetisch modificeerde bacterie.
De eerste dag van de cursus konden de deelnemers kennismaken met verschillende laboratoriumtechnieken zoals pipetteren, restrictie digestie, ligatie, gel-elektroforese en bacterie transformatie.
Op de tweede dag bekeken we eerst de resultaten van de bacterie transformatie. De dag vervolgde met een drietal lezingen: over genetische modificatie door prof. Michel Haring van de UvA, over hoe je een genetische modificatie practicum aan moet vragen bij Bureau GGO (BGGO) door Fred Wassenaar, risicobeoordelaar bij het RIVM en door Paula Mittelberg (docent op het Kajmunk college).
Docent over het practicum: “Ik was aangenaam verrast dat het ABE practicum toch veel meer stappen had dan de kit van Bio-Rad die wij tot nu toe gebruikte. Ik vond dat ook echt een toevoeging, waardoor de leerlingen een beter beeld van het hele proces krijgen.”