Terugblik excursie leren over voedselbossen

Terugblik excursie leren over voedselbossen

Op 15 juni zijn wij met veel plezier naar Utopia Eiland in Almere geweest. Xavier San Giorgi beheert hier samen met vrijwilligers een voedselbos, agroforestry en schooltuinen. We kregen een informatieve rondleiding, waarbij Xavier met veel enthousiasme en realisme vertelde over hoe agroforestry ingezet kan worden voor voedselvoorziening én een bijdrage levert aan het ecosysteem herstel. 

Ter plekke deden we onderzoek naar de biodiversiteit m.b.v. de biodiversiteitsindex van Yule. Dit experiment, te vinden op www.bioplek.org en in de methode ‘biologie voor jou’, levert een getal op dat niet alleen rekening houdt met het aantal verschillende soorten, maar ook de mate waarin die verschillende soorten voorkomen. Je kunt dit experiment dan ook prima rondom de school uitvoeren om een vergelijking tussen twee locaties te maken. 

Ook Felix Spee, bekend van het project ‘Veldwerk in de stad’, sloot aan en nam een aantal experimenten van zijn project met de deelnemers door. Felix laat zijn leerlingen aan het begin van het schooljaar een opdracht kiezen, die ze in de loop van het schooljaar uitvoeren. Aan het eind van het schooljaar presenteren leerlingen hun eindproduct en resultaten aan elkaar. De experimenten zijn natuurlijk ook los uit te voeren. Al het materiaal is te vinden op www.veldwerkindestad.nl

Tussendoor was er voldoende gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en ideeën met elkaar uit te wisselen. Onder het genot van een hapje en een drankje sloten we deze inspirerende excursie af. 

Geniet van de vakantie!