Terugblik Kennismakingsbijeenkomst: ABE Leskist Proef je PTC?

Terugblik Kennismakingsbijeenkomst: ABE Leskist Proef je PTC?

Donderdag 23 september heeft een groep enthousiaste docenten en TOA’s het practicum ‘Proef je PTC?’ uitgevoerd. Daarmee hebben ze zich voorbereid om dit practicum in hun eigen lessen te doen.

PTC (Phenylthiocarbamide) is een bittere stof die sommige mensen extreem goed proeven en anderen nauwelijks. Dit is aan te tonen door een eenvoudige proeftest, maar er zijn ook duidelijke genetische verschillen tussen proevers en niet-proevers. De DNA sequentie bij proevers en niet-proevers is op een aantal locaties anders. Daarmee is dit leuke en inzichtgevende practicum ontwikkeld.

De leskist is ontwikkeld door de Reizende DNA-labs en ABE (Amgen Biotech Experience) Nederland. Het ABE programma is een internationaal onderwijsprogramma om interesse in biotechnologie te stimuleren door leerlingen kennis te laten met practica in de klas. De bijeenkomst werd gegeven door Melanie Rosenhart, projectleider Reizende DNA-labs en ABE Nederland bij Bètapartners en Paula Mittelberg, onze Vaksteunpuntcoördinator Biologie.

De bijeenkomst op het Kaj Munk College startte met de isolatie van het DNA van elke deelnemer. Het DNA werd eenvoudig, met behulp van een soort tandenstoker, uit de binnenkant van de wang geschraapt.

In dit practicum wordt er specifiek gekeken naar één SNP (single nucleotide polymorphism). Door het betreffende stuk DNA (waarbinnen de SNP zich bevindt) te amplificeren via PCR, te knippen met restrictie enzym op de locatie van de SNP krijg je bij verschillende genotypen een verschillend bandenpatroon. Onwijs leuk om met leerlingen te doen, want het onderwerp DNA wordt aan de hand van dit practicum heel erg tastbaar. Immers, kunnen ze het ontstane bandenpatroon met de smaaktest achteraf bevestigen.

Tijdens deze vakbijeenkomst lag de focus op het vertrouwd raken met de apparatuur, alle stappen een keer doorlopen hebben en een sessie trouble shooten. Ook was er volop gelegenheid om vragen te beantwoorden over de technologie. Alle deelnemers zijn daardoor meer dan goed voorbereid om zelf met dit practicum aan de slag te gaan! 


Wil je dit practicum ook doen met jouw leerlingen? Kijk dan op de website voor meer informatie over het lenen van deze leskist.