Terugblik op Chemie in Amsterdam 2022
Op vrijdag 1 april stond het jaarlijkse congres ‘Chemie in Amsterdam’ op het programma. De faculteit had voor docenten en hun meest geïnteresseerde scheikundeleerlingen een mooi programma samengesteld met lezingen, een practicum en afsluitende borrel.
Opleidingsdirecteur scheikunde Jocelyne Vreede trapte af met een beknopte toelichting op de opleiding en was tevens dagvoorzitter tijdens het programma. Daarna was het woord aan Anouk Rijs, professor analyse van biochemische interacties. Zij vertelde over het onderzoek dat momenteel wordt gedaan naar het begrijpen en controleren van eiwit-samenklontering en peptide-aggregatie. Dit zijn processen die een belangrijke rol spelen in neurodegeneratieve ziekten zoals ALS en Parkinson.
Vervolgens was het woord aan Seino Jongkees, universitair docent en assistent-professor chemische biologie en biotechnologie. Tijdens de presentatie vertelde Seino Jongkees over zijn onderzoek, waarin hij gebruikmaakt van uit de biologie afgeleide systemen in een reageerbuisje. Hiermee kunnen biologische componenten te worden gecreëerd en onderzocht, zonder de cel zelf.
Als laatste was het ‘virtuele’ woord aan Freek Vonk, professor aan de Vrije Universiteit. In zijn video nam hij iedereen geboeid mee in de wondere wereld van slangengif. Van de verschillende soorten gif, de werking op de verschillende onderdelen van het lichaam en de mogelijkheden met antigif, het kwam allemaal voorbij.
Na deze drie lezingen zijn de leerlingen onder leiding van Henrik Cornelisson en vier studenten scheikunde aan de slag gegaan op het lab. Hierin onderzochten leerlingen de hoeveelheid vitamine c in verschillende samples, door middel van quantum nanodots en de detectie van fluorescentie (met hun eigen telefoon!). De docenten verdiepten zich intussen in de nieuwe opleiding ‘Chem Sci’ en gingen daarna ook aan de slag op het lab. Tijdens de afsluitende borrel waren diverse betrokkenen van de opleiding scheikunde aanwezig, om vragen van leerlingen en docenten te beantwoorden.
Al met al waren de reacties van de leerlingen, docenten en de opleiding scheikunde positief. Docenten en leerlingen vonden het leuk en leerzaam om de VU van binnen te zien en daarnaast ook elkaar en betrokkenen bij de opleiding scheikunde te spreken. Op naar volgend jaar!