Terugblik op Collegetour bij de Politie

Op woensdag 27 februari 2019 brachten 33 leerlingen een bezoek aan de Politie Amsterdam, tijdens de Kennemerland Collegetour. Marjolein Wal (Gymnasium Felisenum) organiseerde deze gloednieuwe Collegetour, en Roy Wiersma (Eerste Christelijk Lyceum) blikt terug op deze geslaagde activiteit:

“Het is altijd spannend om door de screening van de politie te komen. Gelukkig kwamen mijn acht leerlingen uit 5 en 6 vwo en ik er zonder kleerscheuren vanaf. Samen met zo’n 25 leerlingen van andere Bètapartnersscholen gingen wij woensdag 27 februari namelijk op bezoek bij de Technische Recherche van de Politie Amsterdam. Of zoals dat tegenwoordig heet: de ‘Specialistische Ondersteuning’.

Na aankomst werden we in drie groepen langs een casus geleid die recent in het nieuws is geweest: een gewapend conflict binnen de Mocromaffia waarbij een smokkelauto werd beschoten. Allereerst kregen we uitgelegd dat de datadragers leiden tot informatie rondom geografische locaties die de auto heeft bezocht. Die auto mochten de leerlingen zelf, met handschoenen aan, onderzoeken. Een soort omgekeerde escape room. Helaas werd het geheime compartiment niet gevonden en moest de technisch rechercheur laten zien hoe het openging. We eindigden bij het ballistisch onderzoek naar het gebruikte wapen. Bij dit college kregen de leerlingen ook een AK-47 in de hand om te ervaren hoe zwaar zo’n ding eigenlijk is.

Uiteindelijk gingen we met mooie verhalen de trein weer in naar huis. De reacties waren unaniem positief. Het was leuk, interessant en het heeft toch de ogen wat geopend. Het viel de leerlingen namelijk op hoe verschillend en breed de mensen van de ‘Specialistische Ondersteuning’ waren opgeleid. Dit varieerde van scheikunde tot informatica én zelfs iemand met een muziekachtergrond. Kortom een zeer geslaagde Collegetour!”

04-mrt-2019