Terugblik op Collegetour bij Enza Zaden

Op woensdag 13 maart brachten 30 leerlingen van het Tabor College Werenfridus (Hoorn), RSG Wiringherlant (Wieringerwerf), Regius College (Schagen) en het Martinus College (Grootebroek) een bezoek aan Enza Zaden in Enkhuizen. Janny de Wit, biologiedocente op het Werenfridus, organiseerde dit bezoek dat een onderdeel vormde van de Collegetour Noordkop. Op diezelfde middag waren er ook Collegetours naar drie andere bedrijven (bekijk het programmaboekje). Janny schrijft over het bezoek aan Enza Zaden:

“Het was alweer drie jaar geleden dat ik meehielp met de eerste editie van de Collegetour en ik had er goede herinneringen aan. Toen ik hoorde dat er dit jaar weer ideeën voor een nieuwe serie waren, werd ik meteen enthousiast en heb terstond contact opgenomen met Enza Zaden. Zo is het gekomen dat we 13 maart om 13.30 uur met 30 leerlingen en drie docenten de drempel van het Innova Plaza, het R&D-centrum van het zaadbedrijf Enza Zaden, overgingen.

Een deskundige van het zaadbedrijf gaf na een hartelijke ontvangst een gastcollege over de onderzoeksactiviteiten die in het onderzoekslaboratorium worden uitgevoerd. Hij tilde een tip van de sluier op over de allernieuwste DNA -technieken en hoe die het werk van de plantenveredelaar hebben veranderd. Het gastcollege werd afgesloten met een smaaktest. Immers, de nieuw te ontwikkelen tomaten moeten natuurlijk ook lekker zijn en, tja, wat is lekker?

De groep werd opgesplitst in vier groepen. Iedere groep kreeg twee rondleidingen waarin iedereen kon zien wat men doet met moleculaire merkers en hoe men miniplantjes kweekt uit stamcellen. Ook stonden er korte workshops op het programma, te weten DNA-isolatie uit blauwe bes, het starten van een PCR (DNA-vermeerderingstechniek) met micropipetten, en een cel- en weefselkweek van bloemkool. Er was geen moment van verveling te zien op de gezichten van de leerlingen, niet alleen door de afwisseling, maar ook door het enthousiasme waarmee de labmedewerkers hun verhaal deden.

Tijdens deze middag werd ook antwoord gegeven op de vraag welke opleiding of studie na het vwo gevolgd moet worden om bij Enza aan de slag te kunnen. Er blijken vele wegen naar Enkhuizen te leiden. Om 17 uur was het welletjes en na afscheid en de ontvangst van een goodiebag stapten we allemaal weer in de bus, op weg naar school en daarna naar huis.

Ik weet zeker dat de eerstvolgende keer dat een leerling die aan deze middag heeft deelgenomen, een tomaat in zijn of haar mond stopt, er een herinnering aan een indrukwekkende, leerzame middag naar boven komt. Kortom, een geslaagde Collegetour.”

11-apr-2019