Terugblik op de chemie in West-Afrikaanse textiel

Terugblik op de chemie in West-Afrikaanse textiel

Edwin Witlox begon met een stukje geschiedenis; hoe kan het toch dat de stoffen die gemaakt zijn bij een bedrijf in Helmond, Vlisco, in Ghana de Rolls-Royce onder de stoffen is geworden? We leerden dat de designs op de stoffen ook in Nederland worden ontworpen. Vervolgens krijgen deze design daar allemaal hun eigen betekenis. Communiceren met je kleding is in Ghana tot een hoger niveau ontwikkeld.

Vervolgens vertelde Edwin Witlox over de fantastische chemie om deze designs te maken. Er zijn al drie stappen nodig voordat de kleuring kan beginnen. Daarna is er een kleuring met een redox reactie, gevolgd door een organische methode met een ionair mechanisme en dan nog een nakleuring met ‘gewone ‘pigment gevolgd door een PMMA kleuring. We weten nu waarom dit de beste methode is om textiel te verven en dat de kleurechtheid heel erg goed is.

Na een lekkere Indonesische maaltijd gingen we zelf aan de slag; eerst indigo maken om er vervolgens zelf een zakdoek mee te kleuren. Zeer geschikt om ook met leerlingen te gaan doen.

Het was echt super fijn om elkaar weer live te mogen treffen. Het was dan ook een volkomen relaxte bijeenkomst, inspirerend, activerend en vooral gezellig!