Terugblik op de Collegetour Volkssterrenwacht Copernicus

Op donderdag 23 februari waren wij te gast bij de sterrenwacht in Overveen. Met 25 leerlingen van het Jaq. P. Thijsse college en het Eerste Christelijk Lyceum ( en een nieuwsgierige buschauffeur) werden we ontvangen door de vrijwilligers. De sterrenwacht is zelfstandig en wordt volledig in stand gehouden door de vrijwillige inzet van een grote groep mensen. 

Het eerste deel bestond uit een presentatie waarin we werden meegenomen in de enorme expansie van het heelal. Waarin ons Melkwegstelsel een klein onderdeel van uitmaakt en waarin onze belangrijkste ster, de zon, maar een minuscuul onderdeel. Dit werd geduid door prachtige foto’s van de Hubble en James Webb telescoop. Hierbij werden de twee ruimtetelescopen vergeleken en kregen we uitleg over de verschillende lichtspectra waarmee deze ruimtetelescopen de indrukwekkende foto’s weten te maken.

Vervolgens werden we in twee groepen gesplitst waarbij de ene groep over ons zonnestelsel en de zon uitleg kreeg en de ander groep zelf naar de zon mocht kijken.
Toen het eenmaal tijd was om naar de koepel te gaan en door de kijker te kijken was het helaas nog niet opgeklaard en begon het zelfs een beetje te miezeren. We hebben ons desondanks vermaakt met de akoestiek in de sterrenkoepel en de uitleg over de werking en mogelijkheden van de verschillende kijkers.
Hopelijk hebben enkelen het opeenvolgende weekend, tijdens de sterrenkijkdagen, de kans genomen om toch nog naar de zon dan wel de sterren te kijken.

13-mrt-2023