Terugblik op de Girls’ Day 2022
70 meisjes uit groep 7 en 8 van de Dalton basisschool De Molenwiek uit Haarlem hebben op 7 april een bezoek gebracht aan de VU en Bètapartners tijdens de nationale Girlsday. Op deze dag maken meiden door heel Nederland kennis met de wereld van bèta en techniek.
Girls’ Day wordt jaarlijks op nationale schaal georganiseerd door VHTO:
Het doel van Girls’ Day is om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.
Helaas is het aantal meisjes en vrouwen dat kiest voor een beroep in bèta, techniek en IT al jaren laag, slechts 14 procent van de technische professionals in Nederland is vrouw. Dat komt door genderstereotiepe invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.
Daarentegen is bèta, techniek en IT belangrijker dan ooit voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen.
Daarom organiseren we Girls’ Day. Een dag waarop meisjes kunnen kennismaken met bèta, techniek en IT.
Op de VU hebben vijf studenten van verschillende bèta opleidingen verschillende workshops georganiseerd voor de meiden, waarin ze zichzelf voor één dag zelf wetenschapper waanden.
Borstelrobot
Van een nagelborsteltje, een motortje en een plug hebben de meiden een lopende robot gebouwd. Door een stroomkring te maken, laten ze de plug draaien en ‘wiebelt’ het robotje naar voren of in de rondte. Natuurlijk mochten ze daarna hun robot ook personaliseren met alle kleuren van de regenboog, en hebben sommigen hun robot ingezet om er een kunstwerk mee te verven.
DNA Ketting
De labjassen waren misschien een maatje te groot, maar dat mocht de pret niet drukken. In het laboratorium hebben de meiden tijdens de workshop DNA Ketting zich ontpopt tot levenswetenschapper in de dop. Door verschillende oplossingen bij een monster van hun eigen speeksel te pipetteren, hebben ze hun eigen DNA zichtbaar gemaakt in een oplossing. Dit is vervolgens met veel precisie in een ketting gepipetteerd, die ze achteraf mee naar huis konden nemen.
Al met al was het een enorm geslaagde dag! De meisjes hebben een kijkje kunnen nemen op de universiteit, en waren heel enthousiast over de workshops. Volgend jaar doen we zeker weer mee!
Foto’s gemaakt door Lise Kromhout