Maandagochtend 23 april 2018 vertrok een volle bus richting Hengelo voor de tweedaagse Hannover Messe Challenge. De challenge bestond uit twee verschillende onderdelen: op maandag stonden er workshops, lezingen en andere leuke activiteiten gepland bij de Universiteit Twente en de volgende dag reisden we dan af naar Hannover om echt de beurs te bezoeken. Op de beurs kregen de leerlingen een opdracht om een vlog te maken en interviews af te nemen bij de diverse standhouders, spannend want deze komen over de hele wereld. De leerlingen overnachtten met zijn allen op een matje in de sporthallen.
De reis vanuit Amsterdam verliep wat onrustig, maar bij aankomst op het universiteitsterrein werden de leerlingen vlot opgevangen en begon het programma. De leerlingen mochten naar een inspiratielezing naar keuze met interessante thema’s als nanotechnologie en social robots. Keynote speaker Ben Feringa wist menig leerling te boeien met zijn verhaal over nanomotoren. Tot slot mochten de leerlingen weer kiezen, voor een workshop deze keer. Zo werd onder andere de workshop Warme Wetenschap aangeboden en konden leerlingen zelf aan de slag met warmtecamera’s. Tijdens het eten speelde de universiteit harmony nummers van Guus Meeuwis en werden er dekentjes uitgedeeld om op het grasveld te blijven hangen. De avond werd afgerond met sport en spel en de leerlingen gingen daarna vroeg naar de sporthal om te slapen.
De volgende ochtend was het met de wekker op half zes vroeg opstaan. Een aantal leerlingen had de nacht helemaal niet geslapen en die uurtjes werden in de bus ingehaald. Op de Hannover Messe waren de leerlingen uitgenodigd deel te nemen aan een paneldiscussie, waarbij onder andere prins Constantijn als ambassadeur van StartpDelta vragen beantwoordde van de leerlingen. Rond de klok van half één mochten de leerlingen dan zelf de beurs op. Er was echt zoveel te zien: fabrieksrobots, sociale robots (Phi), kunstmatige intelligentie, onderzoeken, nieuwe innovatieve start-up ondernemers die hun bedrijf presenteerden, maar ook bedrijven uit de harde techniek die motoren, kleppen en nieuwe materialen onder de aandacht wilden brengen. Stands uit alle hoeken van de wereld waren vertegenwoordigd, China en Japan hadden vaak hun hele eigen afdeling.
Rond vier uur reden de bussen weer van het terrein richting de diverse opstapplaatsen in heel Nederland. De leerlingen waren moe, maar wel vol verhalen en velen waren echt geïnspireerd door al het moois wat zij die dag hebben gezien. Om half elf reed onze bus het parkeerterrein van het Amstelstation op en keerden de leerlingen moe maar voldaan weer veilig naar huis.
Geschreven door Renate Boxem.
30-apr-2018