Terugblik op de Netwerkbijeenkomst Leskisten en Science Labs
Op 16 oktober 2018 boden we de gelegenheid om kennis te maken met een selectie van leskisten en science labs die Bètapartners aanbiedt. In de entreehal op het Science Park van de UvA stonden verschillende leskisten uitgestald. Op deze markt konden deelnemers vrijuit de leskisten bekijken en uitproberen. Voor elk schoolvak was er wat te doen. Zo stond er bijvoorbeeld de leskist Veelvlakken, een set felgekleurde basisvormen waar je grote wiskundige 3D-figuren mee kunt ontwerpen. Ook kon je de DNA Stempelset uitproberen: een simpele manier om de basisprincipes en opbouw van DNA-structuren en –processen uit te beelden en te doorgronden. Tijdens het buffet werd er enthousiast gekletst over het aanbod en de mogelijkheden om deze te verbeteren. Na het diner gingen de deelnemers in groepen uiteen om een Science Lab naar keuze in een verkorte workshop van 45 minuten bij te wonen. Het aanbod bestond uit Forensisch DNA-onderzoek (puzzelen met pieken), Warme wetenschap, Chemie van ’t keukenkastje, De energiecrisis en Robotica. Zo werd er respectievelijk druk gepipetteerd, gefotografeerd, geëxperimenteerd, gedebatteerd en geprogrammeerd. De enthousiaste deelnemers waren bijna niet mee te krijgen naar de plenaire interactieve afsluiting! Via mentimeter konden ze daar met hun telefoon feedback geven op de leskisten en de science labs, én suggesties doen voor nieuwe onderwerpen die ze graag terugzien in het aanbod.
Evaluatie
Naast het doel om de deelnemers kennis te laten maken met het aanbod was het voor Bètapartners ook erg belangrijk om feedback te verzamelen op ons aanbod. Is het nog wel up to date? Wat zijn de drempels voor het gebruik? Waar hebben jullie als docenten behoefte aan? Zowel tijdens de markt, als in de workshops en in de plenaire afsluiting hebben de deelnemers zeer nuttige opmerkingen en suggesties met ons gedeeld. Bijvoorbeeld dat vooral leskisten en labs nuttig zijn waarbij materialen een rol spelen die een school zelf niet heeft. Op 22 november gaan we met het team de opgedane feedback bespreken en een plan maken voor de toekomst zodat ons aanbod waardevol blijft!
Nieuwsgierig naar wat leskisten en science labs precies zijn?
Leskisten – Wil je als docent zelf de les verzorgen, maar wel gebruik maken van materialen die doorgaans niet beschikbaar zijn op school? Dan kan dat met behulp van een leskist! Dit is een lespakket vol materialen en opdrachten, dat je kosteloos kunt boeken (en zelf haalt en terugbrengt). Vaak kun je er klassikaal een of meerdere demonstraties mee uitvoeren, of bestaat de leskist uit materialen voor elke leerling zodat iedereen in de klas zelf een aantal practica kan doen. Elke kist bevat lesbrieven en docentenhandleidingen zodat je zelfstandig met het materiaal aan de slag kunt.
Science Labs – Science labs zijn klassikale kant-en-klare workshops die plaatsvinden op de universiteit of bij jou in de klas. De workshop wordt begeleid door studenten van de universiteit die zijn opgeleid om een bepaalde science lab te verzorgen. Als docent hoef je je dus geen zorgen te maken over het lesplan, noch over de uitvoering.
Door: Lotte van den Berg