Terugblik op de snelcursus The Quantum Quest
“Ik heb een échte (bijna) quantum-computer gezien!”.
Experts van het Quantum Software Consortium gaven ons een boeiend overzicht van hun vakgebied en we bezochten een heus quantum-laboratorium…
In plaats van rekenen met bits van twee toestanden (0 en 1) rekent de quantumcomputer met bits die zich tegelijkertijd in oneindig veel toestanden bevinden. Hiermee wordt een fundamenteel nieuwe manier van natuurwetenschappelijk onderzoek mogelijk. Grote bedrijven zoals IBM en Google investeren volop om de vruchten te kunnen plukken. Maar hoe werkt een quantumcomputer eigenlijk? Welke software zal er op draaien? Wat gaat dit betekenen voor de beveiliging van gegevens?
Christian Schaffner belichtte in de openingslezing op heldere wijze enkele quantum-fenomenen. Zo liet hij met behulp van 3D-bioscoopbrillen zien dat door een slimme opstelling drie filters meer licht doorlaten dan twee!
Vervolgens vertelde Michael Walter over de webklas voor vwo-bovenbouwleerlingen die in november start. Deze bestudeert de quantumcomputer vanuit een wiskundig perspectief, het is mogelijk met een wiskunde-D klas mee te doen. Ook vanuit de vakken informatica en natuurkunde is de webklas goed te volgen. Als achtergrond is wiskunde B vereist. Leerlingen kunnen zich nu inschrijven.
Na de maaltijd leidde Ivo Knottnerus ons enthousiast door het quantum-lab. Met behulp van Strontium-atomen op een temperatuur van bijna het absolute nulpunt wordt hier een quantum-computer gesimuleerd. Fascinerend.
Maris Ozols sloot de bijeenkomst met een voordracht over de wiskunde van de webklas. Hij wil de mysterieuze sluier die over de quantumcomputer hangt verwijderen door te laten zien dat de wiskundige principes erachter goed te begrijpen zijn.
“Het experiment met de laserstraal van Christian was erg helder en door het filmpje goed te onthouden.”
“Ik kreeg een duidelijk overzicht van de opbouw en de inhoud van de webklas.”
“Het bezoek aan het lab was voor mij het hoogtepunt”
“Goede doelstelling van de webklas: met leerlingen die van wiskunde houden een paar simpele zaken diep laten begrijpen”