Terugblik op de TOA voor TOA bijeenkomst

Het was weer een goed bezochte TOA voor TOA bijeenkomst op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam.

Docenten uit het Toa-Ontwikkel-Team lieten ons de practica ervaren  die zij het afgelopen jaar hebben ontwikkeld en stonden er weer inspirerende demo’s en workshops op het programma.

Wim Moene, bètacoördinator van de school, startte de bijeenkomst en nam ons mee in het bètaonderwijs op het Cygnus Gymnasium. Hij is in het verleden zelf TOA geweest en staat nu alweer jaren voor de klas als docent scheikunde. Wim vertelde over het belang van een goede samenwerking tussen de docent en de TOA. Welk doel wil je met een experiment bereiken en hoe geef je het experiment dan vorm, dat stem je samen af.  

In de pauze  waren er diverse experimenten te zien zoals smeltende blokjes ijs op verschillende materialen. Uiteraard werd er ook even met vuur gespeeld en ontstond er een discussie over de reden van de overspringende vlam van een kaars. Is er nog gasvormige stearinezuur aanwezig, of zijn het onvolledig verbrande gassen. Laat leerlingen eens een experiment verzinnen om dit uit te zoeken. 

Tijdens het eten werd er volop uitgewisseld met elkaar. Eind dit schooljaar is de laatste TOA voor TOA bijeenkomst op het Kaj Munk College in Hoofddorp. Wil je daar aan bijdragen, laat het dan weten en stuur een mail naar p.dolk@vu.nl. De datum daarvan wordt later bekend gemaakt.

Lees hier het volledige verslag.

10-feb-2023