Terugblik op de vakbijeenkomst “actief aan de slag met kunstmatige intelligentie”

Op vrijdag 1 april zijn ongeveer 25 docenten aan de slag gegaan met het onderwerp kunstmatige intelligentie. 

De avond werd afgetrapt door Krijn Hoogendorp, informatica docent op de HVA en op het IJburg college. Recentelijk heeft hij een nieuw studieboekuitgebracht: “Toegepaste Artificiele Intelligentie, data en Tensorflow ”. Hieruit heeft hij geput voor zijn presentatie en ons daarbij meegenomen in zijn visie op het informatica onderwijs. Hij legt nadruk op het maken van technische oplossingen, bijvoorbeeld met de Raspberry Pi.

Krijn liet ons zien hoe hij het onderwerp AI heeft ingepast in zijn visie en hoe hij het heeft uitgewerkt in nieuw zelf ontwikkeld lesmateriaal. De bedoeling van dit lesmateriaal is om AI toegankelijk te maken voor leerlingen, door zowel theoretische kanten te belichten en zeker ook het toepasbaar maken. Een 4 havo klas zou hier prima mee uit de voeten kunnen: het materiaal is voor alle leerlingen goed te volgen en biedt ook mogelijkheden om te verdiepen. Dus echt hands-on aan de slag en dingen maken (makerspaces). We hebben in de bijeenkomst gezien hoe we relatief simpel een beeldherkenning programma kunnen maken. 

Michiel Smits, docent op het PCC in Alkmaar heeft ons vervolgens meegenomen in de ontwikkeling van zijn materiaal om leerlingen praktisch met cognitive computing aan de slag te laten gaan. Hij heeft zelf lesmateriaal ontwikkeld waarbij de nadruk niet op het programmeren ligt, maar meer op de achterliggende concepten van cognitive computing. Michiel heeft eerst een kleine demonstratie van het materiaal gegeven en de deelnemers zijn aan de slag gegaan met het simpele spelletje ”Hexapon”. Hierna werd de vertaling gemaakt naar de kunstmatige intelligentie hierachter. Michiel heeft een aantal sterke visuals laten zien. Het materiaal is in principe ontwikkeld voor 5 of 6 vwo, echter laten sommige delen zich prima gebruiken in havo 5. De onderwerpen die behandeld worden zijn: pathfinding, optimalisatie, Q-learning en neurale netwerken. Het lesmateriaal wordt op dit moment openbaar gemaakt zodat docenten hier zelf ook met hun leerlingen mee aan de slag kunnen. De verwachting is dat dit voor juni beschikbaar zal zijn. De deelnemers kunnen dus daarna met hun leerlingen aan de slag met deze technologie!

Na het diner was het de beurt aan Maarten Sukel, hij is data scientist en als AI-lead werkzaam voor de gemeente Amsterdam. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan de UvA. Hij heeft laten zien dat AI op dit moment al relevant is in de dagelijkse praktijk en gaf ons ook een kijkje in de toekomst, waarbij de vele projecten die hij samen met zijn team bij de gemeente Amsterdam doet aan de orde zijn gekomen. Het is interessant om te zien dat ze dagelijks leren en daar bij op zoek zijn naar goede use-cases van de technologie. Hierbij is er altijd een spannend spanningsveld tussen toegevoegde waarde van de toepassing aan de ene kant, en aan de andere kant de gevoeligheden en het belang van het waarborgen van de privacy.  Op https://amsterdamintelligence.com/projects  kun je meer vinden over de projecten die Maarten en zijn team aan het uitvoeren zijn.

 

               

17-mei-2022