Terugblik op de vakbijeenkomst ”De gesteentecyclus tot leven gewekt in Google Earth Pro“

Terugblik op de vakbijeenkomst ”De gesteentecyclus tot leven gewekt in Google Earth Pro“

Eind oktober is de eerste succesvolle vakbijeenkomst van het opnieuw leven ingeblazen vaksteunpunt aardrijkskunde geweest. 

Universitair docent Maarten Prins, van de afdeling Aardwetenschappen, gaf een presentatie over de exogene gesteentecyclus met prachtige foto’s. Vervolgens doken de 25 aanwezige deelnemers na een korte koffiepauze in Google Earth Pro. We vlogen van Zuid-Amerika, naar Namibië, door naar Noord-Amerika zonder ook maar een cent voor een vliegticket te hoeven betalen. We bekeken hoe karstgebergte er op grote schaal uitziet en hoe gletsjers zich terug trokken. We maakten hoogtelijnen en keken terug in de tijd. We zagen een bangaanduin migreren vanwege de dominante zuidoost-passaat. Na een handige tip van een deelnemer gaan we ook allemaal eens proberen het kaartje van het windsysteem uit de Alcarta atlas als kmz-bestand over dit duin heen te plaatsen. 

Na het diner hebben de deelnemers met elkaar uitgewisseld hoe ze het geleerde in de les gaan gebruiken. Verder hebben we ook nog gediscussieerd wat we graag met het vaksteunpunt willen bereiken. Kortom, de deelnemers gingen geïnspireerd naar huis!