Terugblik op de conferentie Leve de Wiskunde! 2023

Op vrijdag 21 april was de jaarlijkse editie van Leve de Wiskunde.

Zoals ieder jaar begon de dag met vier interessante lezingen. Als eerste vertelde Tim van Erven ons over de wiskunde die we gebruiken om computers te laten leren. Hierbij liet hij ook verschillende toepassingen van machine learning zien. Denk bijvoorbeeld aan ChatGPT en Dall-E die afbeeldingen kan genereren die qua stijl lijken op bekende schilders.

Vervolgens had Stijn Maatje een mooi verhaal klaar over de Enigma-machine. Hij legde uit hoe deze werkte en hoe die gekraakt kon worden. Deze workshop was zo’n succes dat we volgend jaar de workshop ook gaan aanbieden op scholen. Als u hier meer over wilt weten, kunt u contact opnemen met de vaksteunpuntcoördinator Peter Ypma.

Na het mooie verhaal van Stijn kregen we een goedverzorgde lunch. Aansluitend vertelde Jo Ellis-Monaghan ons over de wonderlijke wiskunde achter het maken van DNA-moleculen. Jo vertelde dat ze bezig zijn om met dit wiskundige onderzoek een nieuw type medicijn te ontwikkelen tegen verschillende soorten kanker.

Als laatste gaf Milan Lopuhaä-Zwakenberg een mooie introductie in de taalkunde olympiade. Hij besprak een aantal opdrachten met ons en hij legde daarbij uit hoe een wiskundige manier van denken je ook bij het analyseren van taal kan helpen.

Na afloop van de vier lezingen kon iedereen kiezen over welke van de vier bovenstaande onderwerpen ze nog meer wilde leren bij een werkcollege. Zelf was ik bij de workshop van Jo Ellis-Monaghan waarbij we bouwstenen gingen ontwerpen die zouden samenvallen tot een bepaald type DNA-molecuul. Dit was een zeer interessante opdracht.

Aansluitend was er nog een borrel met alle deelnemers. Daar hoorde ik ook enthousiaste verhalen over de andere workshops. Zo waren er onder meer Enigma-machines nagebouwd met Pringles-dozen en taalkunde olympiade opdrachten met een wiskundige blik geanalyseerd. Al met al was het een mooie dag en ik kijk dan ook alweer uit naar de editie van volgend jaar!

Powerpoints van de vier sprekers van deze editie

  • Tim van Erven (universitair hoofddocent) over Machine Learning
  • Stijn Maatje (MSc student wiskunde aan de UvA) met Bachelorscriptie over de Enigma Machine
  • Jo Ellis-Monaghan (hoogleraar “Discrete Wiskunde” aan het KdVI) gespecialiseerd in grafentheorie
  • Milan Lopuhaä-Zwakenberg (universitair docent aan de Universiteit Twente) gepromoveerd in de algebraïsche meetkunde.
07-jun-2023