Terugblik op Galoistheorie: revolutionaire wiskunde

Terugblik op Galoistheorie: revolutionaire wiskunde

“Echt geweldig om deze wiskunde met elkaar te doen. Leroy was top.”

Leroy Soesman, wiskundedocent op het Bertrand Russel College in Krommenie heeft een missie: Galoistheorie toegankelijk maken op het niveau van vwo wiskunde B.

Vlak voor zijn dood, op eenentwintigjarige leeftijd, schreef Évariste Galois (1811-1832) een brief die de wiskunde voorgoed zou veranderen. Galois bewijst hierin dat er geen equivalent van de -formule bestaat voor vergelijkingen van de vijfde graad of hoger. Dit deed hij met symmetriegroepen, een revolutie in die tijd. Galois’ ideeën vormen de basis van de abstracte algebra en zijn toepasbaar op veel meer dan alleen vergelijkingen.

Aan de hand van voorbeelden en opgaven liet Leroy zien hoe Galoisgroepen bij vergelijkingen horen, en hoe Galois’ centrale stelling (de Galoiscorrespondentie) luidt. Daarbij bewees hij de -formule op een verrassende wijze.

Voor diegenen die onbekend zijn met Galoistheorie boden de bijeenkomsten een mooie introductie met uitdagende wiskunde en een nieuwe kijk op vergelijkingen. Voor gevorderden was het een opfriscursus die inzicht geeft in het ‘waarom’ achter de concepten.

“Verrassend hoe symmetrie en vergelijkingen met elkaar samenhangen.”

“Leuk om weer eens bezig te zijn met wiskunde die iets verder gaat dan vwo. En zeker ook leuk om dat samen met een aantal collega’s te doen.”