Terugblik op online- snelcursus The Quantum Quest

Terugblik op online- snelcursus The Quantum Quest

“Quantumgedrag is weird”.

De quantumcomputer komt er aan! Op vrijdag 30 oktober 2020 start de webklas ‘The Quantum Quest’ voor VWO bovenbouwleerlingen. Hieraan voorafgaand kregen docenten een snelcursus.

In plaats van rekenen met bits van twee toestanden (0 en 1) rekent de quantumcomputer met bits die zich tegelijkertijd in oneindig veel toestanden bevinden. Hiermee wordt een fundamenteel nieuwe manier van natuurwetenschappelijk onderzoek mogelijk. Grote bedrijven zoals IBM en Google investeren volop om de vruchten te kunnen plukken. Maar hoe werkt een quantumcomputer eigenlijk? Welke software zal er op draaien? Wat gaat dit betekenen voor de beveiliging van gegevens?

Experts van het Quantum Software Consortium en TNO gaven ons een boeiend overzicht van dit vakgebied en een heldere vooruitblik op de komende webklas. Leerlingen kunnen zich nu inschrijven. Omdat de webklas de quantumcomputer vanuit een wiskundig perspectief bestudeert, is het mogelijk met een wiskunde-D klas mee te doen. Ook vanuit de vakken informatica en natuurkunde is de webklas goed te volgen. Als achtergrond is wiskunde B vereist.

“Ik kreeg een duidelijk overzicht van de opbouw en de inhoud van de webklas.”

“Het experiment met de laserstraal van Christian was erg helder en door het filmpje erg goed te onthouden.”

“De uitleg van Maris over het qubit met behulp van een kansbit was heel duidelijk”

“De presentatie van Maran gaf een goede indruk van de impact van quantum-tech”