Terugblik op paddenstoelen safari

Vanaf station Hollandsche Rading, wat op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht ligt, zijn we onder aanvoering van Ellen Mookhoek het Zuid Goois Natuurreservaat ingetrokken, op zoek naar paddenstoelen.

Voor de deelnemers een zeer geslaagde onderneming, want de diversiteit aan paddenstoelen was voor Nederlandse begrippen groot. Al wandelend door het gebied wist Ellen ons allerlei bijzonderheden te vertellen over de aanwezige paddenstoelen, en over de relatie van de soort in de omgeving waar het voorkwam. Er zijn duizenden soorten schimmels of zwammen, wat de determinatie soms lastig maakt. Het is dus altijd goed opletten, en het vergt een lange adem om expert te worden in wel of niet eetbare paddenstoelen. We hebben vele eetbare paddenstoelen gevonden, en hiervan soms kleine stukjes meegenomen om thuis in roomboter te bakken voor consumptie.  Natuurlijk ontbrak de zeer herkenbare vliegenzwam niet, waarvan er dit jaar hele grote exemplaren in het bos staan, wat weer een relatie heeft met de hoeveelheid water en temperatuur van de periode waarin de paddenstoel tot ontwikkeling komt. Ook hebben we de prachtige en eetbare sponszwam  gespot en besproken.
We hebben geleerd dat de wereld van zwammen/ schimmels met de bijbehorende paddenstoelen een grote en diverse wereld is, waarbij sommige hiervan behoren tot de grootste levende organismes op aarde (kilometers in omvang). Een fascinerende wereld, en een onmisbare schakel in ons ecosysteem. De paddenstoelen in de herfst zijn een duidelijk zichtbaar onderdeel voor onze leerlingen, en nodigt uit tot natuur verkenning en beleving. Een fijne middag om in de natuur diepgaand met deze materie bezig te zijn.

 

22-okt-2020