Terugblik VB Vakdidactiek voor gevorderden: chemische evenwichten

Op 6 december kwamen 15 scheikundedocenten bij elkaar om een diepe duik te nemen in de didactiek van chemische evenwichten. De bijeenkomst ‘vakdidactiek voor gevorderden’ was een pilot. Er zijn voor ervaren docenten namelijk weinig scholingen waarin je echte verdieping van vakdidactische kennis kunt opdoen. Binnen ons netwerk bleek daar wel behoefte aan te zijn. Dus deze bijeenkomst was een eerste stap in het opzetten van meer verdiepende vakdidactische trainingen.

De deelnemers werden direct aan het werk gezet. Hein Bruijnesteijn nam ze mee in een werkvorm waarmee je gemakkelijk inzicht krijgt in leerlingdenkbeelden over chemische evenwichten. Daarna gaf Ed van den Berg een mooi overzicht van wat in de vakliteratuur bekend is over begripsproblemen bij chemische evenwichten. Met een voorbeeldleerlijn en voorbeelden van lesactiviteiten gingen de deelnemers ten slotte aan het werk met het verbeteren van hun eigen lessen.

We kijken terug op een mooie vakbijeenkomst. De reacties waren positief. Het was erg fijn om een keer met collega’s je tanden te zetten in een lastig didactisch onderwerp. Vooral het samenwerken met collega’s aan het verbeteren van de eigen lessen was erg inspirerend. We hebben veel nieuwe inzichten en nieuwe lesideeën opgedaan.

Omdat een vakbijeenkomst met deze aanpak goed is bevallen, gaan we hier een vervolg aan geven. In welke vorm gaan we nog bekijken. Hou dus onze nieuwsbrieven en website in de gaten. Mocht je je nog niet geabonneerd hebben op onze nieuwsbrieven, kan dat hier.

 

15-dec-2022