Vakbijeenkomsten /

Afgelast: Anatomie van een gans en een big in de les, project onderwijs in een multidisciplinaire omgeving

HELAAS VERVALT DEZE ACTIVITEIT VANWEGE MAATREGELEN TEGEN HET COVID-19 VIRUS. DEELNEMERS WORDEN VIA MAIL OP DE HOOGTE GESTELD. INFORMATIE OVER ALTERNATIEVE ACTIVITEITEN ZULLEN WIJ HIER PLAATSEN.

We gaan zelf aan de slag in een snij-practicum met een big en een gans. Hiermee doe je inspiratie op voor je eigen lessen en ontwikkel je je eigen vaardigheden zodat je ook in je eigen klas met een dergelijk practicum aan de slag kunt. Als slot van de workshop gaan we zelf stukken gans bereiden in verschillende gerechten en proeven. Anatomie en voedsel komen aan de orde, en zo leggen we de relatie tussen mens en natuur, en ook met regelgeving. We verkennen samen de mogelijkheden voor interessant onderwijs met mogelijkheden voor differentiëren, bijvoorbeeld voor projectonderwijs.

Vanuit het vak biologie heeft het St. Michael College te Zaandam een project dag verzorgd voor een klas in de onderbouw.  Hieronder zijn de uitgangspunten een doelstellingen van deze dag weergegeven:

  • Projectonderwijs: leerlingen werken in groepen aan een probleem, waarbij kaders worden aangegeven waarbinnen gewerkt moet worden en leerlingen werken aan uitdagende onderwerpen.
  • Onderwijs wat buiten de gebaande paden (mono-vakken) treedt, waarbij multidisciplinaire onderdelen aan bod komen.
  • Leerlingen kunnen aan een variatie aan competenties werken.
  • Talentvolle leerlingen zijn slim en nieuwsgierig, ze hebben veel vragen en ze hebben vooral uitdaging nodig. Dat willen we ze bieden.

Specifieke doelstellingen:

  • Leerlingen bewust laten worden van natuur en mens relatie in Nederland: Nederland is vol, hoe kunnen wij toch omgaan met natuur in Nederland
  • Biologie: anatomie van dieren is een belangrijk onderzoeksgebied binnen de biologische wetenschappen
  • Relatie natuur (dieren) en voedsel is vaak vaag voor leerlingen: vlees komt van de supermarkt, natuur staat daar los van. Van dier tot voedsel maakt die relatie duidelijker

14.00 u Ontvangst
14.15 u Introductie en doelstelling project dag
15.15 u Anatomie van de gans en big: zelf aan de gang
17.00 u Wat kun je doen aan het eind van een project dag
17.30 u Afronding