Op verschillende universiteiten bestaan al geïsoleerde initiatieven waar STEAM thinking een rol in speelt. Welke stappen zijn nodig om STEAM op een meer structurele manier te implementeren in de curricula in het Nederlandse hoger onderwijs? Welk format van samenwerking tussen STEM en Arts kan dit bevorderen? Welke initiatieven zijn hier gewenst?
STEAM INC, Erasmus+ project en Teaching and Learning Center FNWI, Universiteit van Amsterdam organiseren op 30 juni 2021 van 9.30 tot 12.00 uur een bijeenkomst met de titel ‘STEAM in de Nederlandse visie op Hoger Onderwijs’ waarin enkele beleidsmakers van Nederlandse universiteiten in gesprek gaan over STEAM om een weg te creëren naar een gezamenlijke onderwijsvisie. U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze online bijeenkomst en bij te dragen aan deze ontwikkeling! Aanmelden gaat via dit formulier (de deadline voor aanmelding is 18 juni).
Programma
- Definitie – Wat is STEAM?
Korte introductie over STEAM door Frank Nack (UvA) en een voorbeeld uit hoger onderwijs door Jacobijn Sandberg (UvA) (30 minuten) - Curriculaire inbedding – Wat zijn de gevolgen van de inbedding van STEAM in het HO onderwijs?
Discussie van deelnemers (45 minuten) - Beleid – Hoe zou STEAM in de curricula geïmplementeerd kunnen worden op institutioneel en/of nationaal niveau?
Discussie van deelnemers (45 minuten) - Vervolg – Hoe verder?
Centrale terugkoppeling gemodereerd door Frank Nack
Wat is STEAM?
STEAM thinking is een denkproces dat de samenwerking tussen Science, Technology, Engineering and Maths (STEM) en kunst (Arts) bevordert. Creativiteit en verbeeldingskracht worden zo gecombineerd met de krachtige STEM-vaardigheden en gebruik van data en analyse. Hiermee ontstaan benaderingen waar multi-, trans- en interdisciplinaire vaardigheden worden ontwikkeld en nieuwe routes worden gevonden naar diepere inzichten en meer transformatieve innovatie. Samenwerking tussen STEM en Arts (STEAM thinking) kan beide gebieden verrijken en het leren van onze studenten verdiepen.
11-jun-2021