Studiereis Kenia 2019

vrijdag 15 februari 2019

Jeroen, Anna , Maaike en Charlotte zijn deze dag naar een middelbare school geweest. Deze school heeft een uitwisselingssamenwerking met de school waar Jeroen werkt. Ook hier is lesgegeven en zijn er Nederlandse schoolmaterialen gedoneerd.

De anderen hebben na een lange rit door de stad een Community Forest bezocht. Hier worden oorspronkelijke bomen gekweekt en weer uitgezet. Tijdens een junglewandeling hebben we kleine antilopen, vlinders en sykes aapjes gezien.

Dit is de laatste dag van de officiële Bètapartners studiereis, dus deze avond vertrekt een deel van de groep helaas weer naar Nederland. Het resterende groepje heeft via Reisvriend een extra lange reis geboekt, waar ook wat kleine updates over volgen.


—————————————————
donderdag 14 februari 2019

Vandaag rijden we via het park weer richting Nairobi. We spotten als toetje nog een cheeta met jongen en na een lange, warme rit, o.a. door een file, komen we rond vijf uur aan bij ons hotel. Hier wacht ons een echt bed en een verkwikkend zwembad.

Een grote groep is s’avonds naar een Afrikaanse disco geweest en heeft tot diep in de nacht gedanst.


—————————————-
woensdag 13 februari 2019

Vandaag staat de groep vroeg op om de zonsopgang mee te maken op de savanne. Rond 11.00 uur krijgen we een honeymoon te zien van een leeuwenstel, vlak voor ons. Het vrouwtje bepaalt en geeft dat duidelijk aan. Dit duurt een aantal dagen, waarin ze dus ook geen tijd hebben om te jagen en eten.

Tijdens de lunch krijgen we alvast een begin te horen van de boeiende presentatie van Dennis over het savannelandschap ter plekke. s’Avonds volgt er meer.

Behalve het vele wild zien we ook veel vogels, zoals de kraanvogel, ijsvogels, struisvogels en de secretary bird. Deze laatste kan met zijn poten een slang doden!

Na een biertje bij het kampvuur en het diner, geven Nick en Nico hun presentatie over bevolkingsgroei in Kenia en heel Afrika.


———————————————————
dinsdag 12 februari 2019 

Vandaag en morgen zijn volle dagen in het natuurreservaat Maasai Mara. Veel dieren spotten!

Een lange dag in het park, met kleine siësta en lunch tussendoor, en vooral constant met verrekijker en fototoestel in de aanslag. Ze hebben o.a. een olifantenkudde met jongen gezien, sierlijk voorbijwandelende giraffen en jaja, een luipaard! Deze lag in een boom zijn prooi (een antilope) te verorberen, wat prachtig op beeld te zetten was (volgt).

Verder heeft vandaag Maaike haar presentatie gegeven over traditionele planten en hun toepassingen, en Mariel een presentatie over parasieten.

———————————————-
maandag 11 februari 2019

Vandaag was wederom een reisdag. De deelnemers zijn heel vroeg vertrokken naar Maasai Mara, een natuurreservaat dat grenst aan de Serengetivlakte, in het zuiden van Kenia. Er wordt gezegd dat hier alle dieren uit The Big Five rondlopen (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn, olifant). Zullen de deelnemers die allemaal weten te spotten? Vooral het luipaard is favoriet, maar een van de moeilijkste dieren om te vinden…

Na een lange reis heeft de groep op hun nieuwe bestemming kunnen genieten van een presentatie van Aat over The land of Lagilala (een Maasai familie).

—————————————————-
zondag 10 februari 2019 

De zondag begon met een heerlijk ontbijt en een spontane boottocht over Lake Naivasha. Ze hebben onder andere verschillende ijsvogels gespot, een visarend in actie en nijlpaarden. Prachtige natuur! Het hoofdonderdeel van vandaag was een fietstour door Hell’s Gate National Park met lokale gidsen. De route liep over uitgestrekte vlaktes met grote rotsen in de verte en dicht langs (en door) bijzondere rotsformaties. Er is op veel plekken gestopt om te voet de geologische wonderen van dichtbij te bekijken (en er zelfs overheen te klimmen!) en natuurlijk om te picknicken. Later op de dag hebben Charlotte en Melanie een presentatie gegeven over evolutie.

—————————————————–
zaterdag 9 februari 2019 

Vroeg in de ochtend heeft de groep een rondwandeling gemaakt door het gebied rondom de camping, ook weer onder leiding van een lokale gids. Er was onder andere een hotspring waar iedereen heerlijk heeft kunnen pootjebaden. Terug op de camping heeft Hans een presentatie gegeven over Deep Democracy. Daarna was het tijd voor inpakken en op weg naar de volgende locatie: Naivasha. Daar zullen ze 2 nachten blijven. Dit is een lange afstand, dus het grootste deel van de dag zaten de deelnemers in de jeeps. Eenmaal aangekomen op de camping heeft Steven een avondpresentatie gegeven over de Grote Riftvallei.


—————————————————
vrijdag 8 februari 2019 

Vrijdag stond in het teken van scholenbezoeken. De ene helft ging op bezoek bij de Coulson Girls Boarding Secondary School, de andere helft bij de Kikopey Day Secondary School. Onze deelnemers hebben lessen geobserveerd van hun Keniaanse collega’s en hebben zelf – alleen of in duo’s – lesgegeven aan een klas. Die klassen zijn doorgaans wat groter dan in Nederland, sommigen stonden voor 60 leerlingen! Van tevoren is met de scholen afgestemd welke onderwerpen er op het programma stonden bij de verschillende vakken. Op die manier was het voor de leerlingen een reguliere les en zouden ze geen vertraging oplopen in lesstof.

Aangezien onze deelnemers verschillende achtergronden hebben, werden er lessen gegeven bij o.a. Scheikunde, Aardrijkskunde, Biologie en (vakoverstijgende) practica. Deze hebben ze moeten geven zonder digibord, internet of andere moderne hulpmiddelen. In sommige lokalen was er wel een beamer aanwezig. Hierbij zag je maar weer eens goed wat een vak het leraarschap is: met slechts een krijtje en krijtbord wist iedereen de boodschap over te brengen en de klassen goed te boeien.

Alle spullen die in Nederland verzameld zijn, zijn overhandigd aan de scholen en werden vol enthousiasme ontvangen. Iedereen bedankt voor het doneren van laptops, fotoapparatuur, labmaterialen en (sport)kleding! De dag werd afgesloten met een gesprek tussen Keniaanse en Nederlandse docenten over onderwijs – verschillen én overeenkomsten in de lokale praktijksituatie – en tot slot een sportwedstrijd; veel scholen in Kenia hebben op vrijdagmiddag een wekelijkse sportmiddag, waar onze deelnemers mooi aan mee konden doen.

————————————————————
donderdag 7 februari 2019

Giraffen, buffels en zebra’s: vandaag stond de eerste safari gepland. Een volle dag wildlife spotten vanuit de jeeps in het Nakuru National Park. Tijdens de lunch, een heerlijke picknick midden in het park, heeft Sandra een presentatie gegeven over de verschillende vogelsoorten in het land. Alle professionele camera’s kwamen tevoorschijn, want iedereen wilde de wilde dieren zo goed mogelijk op de foto krijgen.
’s Avonds terug in het kamp gaven Frouwke en Anna samen een presentatie over de verschillen en overeenkomsten tussen de onderwijssystemen in Kenia en Nederland. Een mooie voorbereiding op morgen, als de deelnemers de scholen gaan bezoeken en les zullen geven aan Keniaanse leerlingen!

 

——————————————————————-
woensdag 6 februari 2019

Tijdens deze studiereis hebben de deelnemers zelf nadrukkelijk een belangrijke rol. Elke dag geven enkele deelnemers een presentatie over een onderwerp dat die dag in het programma voorkomt en doen dat ter plekke, in ongeveer een kwartier.

Op de eerste dag hebben de deelnemers elkaar wat beter leren kennen tijdens de lunch, en heeft Yvette een algemene presentatie gegeven over Kenia.
In de middag stond een bezoekje aan de prehistorische site Kariandusi op het programma. Deze archeologische vindplaats is ongeveer een miljoen jaar oud. De deelnemers hebben een rondleiding gekregen van lokale gidsen. Ook heeft Jolanda een presentatie gegeven over de Leakey familie, een beroemde familie van paleontologen en paleoantropologen (menselijke fossielenexperts).
Na het diner, terug in het tentenkamp, leerden de deelnemers vervolgens nog over de Keniaanse landbouw tijdens de presentatie van Roelf en Jeroen.

 

——————————————————————————-
dinsdag 5 februari 2019

Vandaag hebben we de 18 deelnemers aan de studiereis naar Kenia uitgezwaaid. Het is nu echt begonnen!

Nadat iedereen zich had gemeld bij het ontmoetingspunt op Schiphol, startte een laatste bagagewissel:  veel deelnemers hebben een heleboel spullen ingezameld voor de te bezoeken scholen. Deze werden netjes over alle koffers verdeeld. Er gingen zo’n 10 laptops mee, een paar beamers, voetbalshirts, schoolspullen en allerhande nuttige zaken voor de Keniaanse leerlingen en docenten.

Na een hopelijk fijne vlucht vol nachtrust worden de deelnemers morgenochtend opgewacht door Jolanda Vriend van Reisvriend, die hen deze reis zal begeleiden. Morgen vertrekken ze naar Gilgil, midden in de Grote Riftvallei, waar ze kamp op zullen slaan en vanuit waar ze tot vrijdag uitstapjes maken, waaronder de eerste safari…

07-feb-2019