Vakantiecursus over priemgetallen

Bron: Platform Wiskunde Nederland.
Zoals ieder jaar is er ook in 2023 weer een vakantiecursus voor wiskundeleraren om weer even te genieten van universitaire wiskunde en om met je vakcollega’s uit het hele land gezellig te lunchen en te dineren. Dit jaar is het onderwerp “Priemgetallen”. De hoofddocent is Frits Beukers. Gastdocenten zijn Roland van der Veen en Benne de Weger.
Over het onderwerp:
Tijdens de cursus gaan we op verschillende manieren kijken naar allerlei interessante stellingen rond priemgetallen. Dit doen we met behulp van de priemtelfunctie 𝜋(𝑥). Ook gaan we dieper in op de eeuwenoude vraag of er oneindig veel priemtweelingen bestaan. Het antwoord is zeer waarschijnlijk ‘ja’, maar een bewijs daarvoor ontbreekt nog altijd. We bespreken dit soort vermoedens en ook de resultaten.
Docenten:
- Frits Beukers (hoofddocent)
Gepensioneerd hoogleraar getaltheorie aan de Universiteit van Utrecht en schrijver van onder andere het boek ‘Getaltheorie, een inleiding’.
- Roland van der Veen
Zijn boek ‘De Riemannhypothese: een miljoenenprobleem’ (geschreven met Jan van de Craats) won de Beckenbachprijs van de Mathematical Association of America voor het toegankelijk maken van deze complexe materie voor scholieren. - Benne de Weger
Universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven en auteur van het boek ‘Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie’.
Meer informatie is te vinden in de brochure van de vakantiecursus. Deze is hier te downloaden.
Vrijdag 1 september
15:00 Ontvangst met koffie
15:35 Kennismaking met priemgetallen
16:20 Pauze
16:45 Middelbare school-methoden
17:30 Diner
18:30 Priemtesten (deel 1)
19:15 Pauze
19:45 Priemgetallen volgens de zeta-functie (deel 1)
20:30 Einde
Zaterdag 2 september
09:30 Ontvangst met koffie
10:00 Priemtesten (deel 2)
10:45 Pauze
11:15 Priemgetal-heuristiek
12:00 Lunch
13:00 Priemgetal-formules
13:45 Priemgetallen volgens de zeta-functie (deel 2)
14:30 Afsluiting
Inschrijven voor de cursus kan op de website van Platform Wiskunde Nederland. Voor docenten is de cursus 99 euro. Studenten (en ook leerlingen) krijgen korting en betalen slechts 39 euro.