Vakbijeenkomsten / Online sessie /

Vakbijeenkomst: Galoistheorie: Revolutionaire wiskunde

Vlak voor zijn dood, op eenentwintigjarige leeftijd, schreef Évariste Galois (1811-1832) een brief die de wiskunde voorgoed zou veranderen. Galois bewijst hierin dat er geen equivalent van de abc-formule bestaat voor vergelijkingen van de vijfde graad of hoger. Dit deed hij met symmetriegroepen, een revolutie in die tijd. Galois’ ideeën vormen de basis van de abstracte algebra en zijn toepasbaar op veel meer dan alleen vergelijkingen.

In deze bijeenkomst focussen we op hogergraadsvergelijkingen. Aan de hand van voorbeelden en opgaven zien we hoe Galoisgroepen bij vergelijkingen horen, en hoe Galois’ centrale stelling (de Galoiscorrespondentie) luidt. Daarbij bewijs je de abc-formule op een verrassende wijze.

Voor wie onbekend is met Galoistheorie biedt deze bijeenkomst een mooie introductie met uitdagende wiskunde en een nieuwe kijk op vergelijkingen. Voor gevorderden is het een opfriscursus die inzicht geeft in het ‘waarom’ achter de concepten.

Het wordt een combinatie van toehoren en zelf bezig zijn. Ideeën zijn namelijk het mooist als ze in je eigen hoofd ontstaan. Na de maaltijd bekijken we een film over het leven van Galois.

De doelen van deze bijeenkomst zijn:

  • Op een heel nieuwe manier kijken naar de abc-formule
  • (Opnieuw) kennis maken met Galoistheorie
  • Meer te weten komen over het leven van Évariste Galois
4 maart 2021 

De brief

Hogere-graads-vergelijkingen

Galoisgroepen

11 maart 2021

De Galois-correspondentie

Schoonheid door symmetrie

Het fatale duel

De vakbijeenkomst zit vol.  Neem contact op met Kees Temme om op de wachtlijst te komen.