Vakbijeenkomst Informatica: Internet of Things met Cisco

Deze vakbijeenkomst is onderdeel van de maandelijkse INF-VO werksessies, die we elke 2e donderdag van de maand organiseren. Schrijf je in per vakbijeenkomst.

Cisco heeft in het kader van hun online NetAcademy-programma een cursus Internet of Things ontwikkeld, voor gebruik in het Nederlandse VO. Het materiaal is bedoeld voor klas 4 HAVO/VWO of hoger. Het kan gebruikt worden als onderdeel van het vak Informatica, maar ook scholen die geen Informatica aanbieden kunnen het inzetten: er is geen speciale voorkennis nodig. Het materiaal is voor VO-docenten gratis te gebruiken. De omvang van het materiaal is voldoende voor een blok van 8-10 weken, van 1-2 lesuren per week, eventueel uit te breiden met praktisch werk tot een module van 40 SLU. Het is ook mogelijk om delen van deze cursus te gebruiken.

De Cisco-cursus Internet of Things is grotendeels complementair aan het materiaal dat ontwikkeld is voor het keuzethema  Netwerken/Internet of Things. Dit laatste materiaal vraagt meer voorkennis. De Cisco-cursus kan ook als voorbereiding voor dat materiaal gebruikt worden.

Na een eerste inleiding, met een overzicht van het materiaal en de manier waarop dit gebruikt kan worden, ga je aan de slag met een aantal van de praktische opdrachten. Je maakt daarbij onder meer gebruik van LoRa IoT-apparaten, verbonden in het The Things Network LoRa-netwerk. Deze apparaten kun je vervolgens benaderen via NodeRed.

Deze vakbijeenkomst is onderdeel van de maandelijkse INF-VO werksessies, die we (meestal) op de 2e donderdag van de maand organiseren. Als alternatief voor de verdieping rond het dagthema is het ook mogelijk om te werken aan andere opdrachten – o.a. op het gebied van Physical Computing (Arduino, microbit) – om de eigen kennis en vaardigheden op een hoger niveau te brengen. Er is materiaal aanwezig (incl. hardware) met opdrachten die grotendeels zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Voor de lastige vragen is er deskundige begeleiding.

Bron: Auteur: Wilgengebroed on Flickr [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

15:30 u – Ontvangst
16:00 u – Inleiding: Cisco cursus Internet of Things
16:30 u – Zelf aan de slag: IoT-cursus OF: zelfstudie-cursus
18:00 u – Warme maaltijd
18:30 u – Zelf aan de slag – IoT-cursus OF: zelfstudie-cursus
19:30 u – Korte actuele presentatie
19:45 u – Informatica stand van zaken (en vervolg)
20:00 u – Afsluiting

De inschrijving is gesloten.