Vakbijeenkomsten /

Vakbijeenkomst Natuurkunde – Toetsvragen ontwikkelen

Zit je als docent bij het maken van een toets wel eens te tobben hoe je nou een goede vraag ontwerpt die aan alle eisen voldoet en ook nog een beetje leuk is? Heel begrijpelijk, het is een onderwerp dat vaak naar voren komt wanneer wij bij docenten informeren waar ze behoefte aan hebben. Daarom organiseert Bètapartners in samenwerking met het Cito een nascholing gericht op het ontwikkelen en verbeteren van natuurkunde toetsvragen.

Het doel van deze bijeenkomst is om handvatten aan te reiken zodat je zelf gestructureerd aan de slag kan met het ontwerpen van toetsvragen. De bijeenkomst begint met een korte algemene introductie over het ontwikkelen van toetsen (ongeveer 15 minuten) waarin onderwerp zoals vraagformuleringen, toetsmatrijs, antwoordmodel, p-waarde, in algemene zin worden opgefrist.

Na deze korte algemene introductie zullen we de rest van de middag en avond alle onderwerpen in het licht van de natuurkunde bespreken. Daarbij zullen de sprekers ook goed naar je luisteren om te kijken waar de specifieke behoeften liggen. Ook is er de mogelijkheid om eigen gemaakt toetsvragen of halffabricaten mee te nemen om die nader onder de loep te nemen en eventueel te verbeteren. Het inbrengen van eigen gemaakt werk wordt van harte aangemoedigd!

Omdat we niet voor elk onderwerp uit het examenprogramma vragen kunnen ontwikkelen zullen we juist onderwerpen voorbij laten komen die lastig zijn, zoals bijvoorbeeld quantumfysica. Daarnaast staan we stil hoe je vanuit context vragen kunt ontwerpen en worden er ook tips gegeven waar je goede en interessante contexten kunt vinden.

Wat kan je wel verwachten:

  • korte algemene introductie
  • veel natuurkunde
  • aanbod afgestemd op de behoefte van de aanwezigen
  • veel zelf aan de slag
  • specifieke (lastige) onderwerpen zoals quantum
  • aan het eind van de bijeenkomst duidelijke handvatten om zelf toetsvragen te ontwerpen
  • een verzameling van vragen waar iedereen aan heeft gewerkt tijdens de bijeenkomst

 

Ruud Stolwijk is al ruim tien jaar toetsdeskundige wiskunde bij het Cito en daarnaast staat hij voor de klas. Bij het Cito is Sander Velthuis toetsdeskundige natuurkunde en is verantwoordelijk voor de natuurkundeexamens havo en vwo.

15.30 – 16.00 u Inloop met koffie en thee
16.00 – 17.20 u “Hoe maak je een goede toets(vraag)?” door toetsdeskundige Ruud Stolwijk
17.20 – 18.00 u “Hoe maak je een goede natuurkunde toetsvraag?” door toetsdeskundige Sander Velthuis
18.00 – 18.45 u Diner
18.45 – 20.00 u Workshop (zelf meegebrachte) toetsvragen ontwerpen en verbeteren olv Ruud Stolwijk en Sander Velthuis

De inschrijvingen zijn gesloten.