Vakbijeenkomst Scheikunde: hormoonverstorende stoffen: de volgende milieuramp?
Hormoonverstorende stoffen zijn veel in het nieuws. Onze omgeving raakt steeds meer vervuild met deze chemicaliën en ze worden ook in steeds hogere concentraties in ons lichaam aangetroffen. Dat is erg zorgelijk, omdat de stoffen onze hormoonhuishouding kunnen verstoren. De gevolgen worden steeds duidelijker. Zo zien we bijvoorbeeld meer hormoongerelateerde tumoren en vaker vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.
Deze vakbijeenkomst gaat over de nieuwste wetenschappelijke kennis over hormoonverstoorders; over hoe ver deze stoffen ons leefmilieu en lichaam zijn binnengedrongen, wat de gevaren voor onze gezondheid zijn en hoe je blootstelling kunt verminderen. Tenslotte is er aandacht voor hoe je deze kennis in je lessen zou kunnen inzetten.
Tijdens zijn college neemt toponderzoeker Jacob de Boer je mee in de laatste stand van de wetenschap over hormoonverstorende stoffen. Hij behoort tot de top van zijn veld met een indrukwekkende lijst publicaties, o.a. in ‘Science’ en ‘Nature’. Regelmatig is hij in diverse media te zien als expert in de milieuchemie en toxicologie, bijvoorbeeld vanwege de problemen met microplastics en PFAS.
Stichting Tegengif wil ons bewust maken van aan welke gevaarlijk stoffen we iedere dag blootgesteld worden en ons tools bieden om onze blootstelling te verlagen. Tegengif wil laten zien hoe ver deze stoffen ons leefmilieu en lichaam zijn binnengedrongen. Dat doen ze door acties die persoonlijk zijn en dichtbij komen. Zo hebben ze pas bij een aantal bekende Nederlandse politici en Britse Journalisten onderzocht hoeveel hormoonverstoorders in hun lichaam zaten. Bestuursvoorzitter van Tegengif, Annelies den Boer, gaat vertellen wat de schokkende resultaten waren. Ook besteedt ze aandacht aan de gevolgen van hormoonverstorende stoffen voor de doorsnee consument en de andere manieren waarop Tegengif aan voorlichting en bewustwording doet.
Deze bijeenkomst wordt begeleid door Marjolein Wal, vaksteunpuntcoördinator scheikunde van Bètapartners
16:00-17:00 College door Jacob de Boer, hoogleraar Environmental Chemistry and Toxicology VU
Wat hebben brandvertragers en babyspeelgoed met elkaar te maken?
17:00-17:30 Lezing door Annelies den Boer, bestuursvoorzitter Stichting Tegengif
Erase all toxins
17:30-18:00 Maaltijd
18:00-18:45 Workshop: hoe verwerk je deze kennis in je lessen?
18:45-19:00 Afronding
De inschrijving is gesloten.