Cursussen /

VB: duurzaamheid in de biologieles (i.s.m. U-Talent)

Welke docent biologie zoekt niet naar mogelijkheden om de nieuwsberichten rond duurzaamheid te koppelen aan wat je moet behandelen in je les. Hoe kunnen we met weinig moeite de grote vragen die leerlingen hebben aan de orde laten komen bij de concepten van de examenstof. In twee gekoppelde bijeenkomsten rond het thema duurzaamheid geven we je kennis en handvatten voor je lessen. De bijeenkomsten zijn ook los van elkaar te volgen.

Nieuwsberichten koppen: ‘helft plantensoorten op uitsterven’, ’multifunctioneel micro-organisme ruimt koolstof op in oceanen’, ‘groeiende bewijslast dat blootstelling PFAS onze gezondheid schaadt’ en  ’Nederlandse boeren willen overstappen op natuurvriendelijke methoden’.  

De problemen die nu in de media komen zijn best groot en zullen tot veranderingen leiden. Hoe zorg je dat je het gesprek positief houdt, dat het gaat over wat wél kan in plaats van over wat mis gaat en hoe weten leerlingen wat feit en wat fictie is?  

In de twee bijeenkomsten gaan we in op: 

  • Koraalriffen en de koolstofkringloop – Jasper de Goeij (UvA) 
  • Hoe bereik je mensen met kennis over klimaatverandering? Hoe zorg je dat mensen zelf in actie komen? – Erik van Sebille (UU)

 

Elke bijeenkomst bestaat uit 

  • een lezing door een professional/onderzoeker  
  • een vakdidactisch deel: het uitwisselen van best practices door VO-docenten en universitaire medewerkers.  
  • community vorming  


Je gaat naar huis met actuele inzichten en ideeën om op verschillende manieren duurzaamheid een rol in jouw lessen te geven. De bijeenkomsten zijn vooral gericht op bovenbouw onderwerpen, en we besteden ook aandacht aan hoe je al in de onderbouw deze vraagstukken kunt behandelen. Het docentennetwerk is een professionele leeromgeving voor docenten en toa’s, met medewerking van opleiders en (bachelor)docenten.

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met U-talent georganiseerd.

Bijeenkomst 1 (donderdag 2 februari 2023 van 16:00-20:00 bij Vrije Universiteit Amsterdam)

16:00 – 17:30 Introductie en lezing.

Jasper de Goeij (UvA) over koraalriffen en de koolstofkringloop

17:30 – 18:30 Warme maaltijd  

18:30 – 20:00 Vakdidactische uitwerking en afsluiting.

Marco Kragten en Bert Bredeweg over conceptueel modelleren.

 

Bijeenkomst 2 (maandag 3 april 2023 van 16:00-20:00 bij Universiteit Utrecht)

16:00 – 17:30 Introductie en lezing.

Erik van Sebille (UU) over hoe je mensen bereikt met kennis over klimaatverandering en hoe je ervoor zorgt dat mensen zelf in actie komen

17:30 – 18:30 Warme maaltijd  

18:30 – 20:00 Vakdidactische uitwerking en afsluiting.

Lutz Lohse (UvA) over “Klimaat in de klas: van gesprek tot actie”.

Je kunt je inschrijven via dit formulier.

Let op:
Inschrijving gaat via U-Talent. Je kunt per losse bijeenkomst aangeven of je aanwezig bent. Voor scholen die geen lid zijn van U-talent of Bètapartners geldt een tarief van 50 euro per bijeenkomst.

Houd er rekening mee dat als je je niet uiterlijk een week van tevoren afmeldt en je niet komt opdagen, 50 euro per sessie in rekening wordt gebracht!