Vakbijeenkomsten /

VB: Excursie leren over voedselbossen

Rechtenvrij via https://utopiaeiland.nl/

Tijdens deze excursie wandelen we over Utopia Eiland, een bijzonder eiland in het centrum van Almere waarbij er wordt gewerkt aan ecosysteem herstel i.c.m voedselvoorziening. We leren hoe het herstel kan worden bereikt in drie verschillende landschappen en op welke manier het misschien wel dé oplossing is voor het vraagstuk van deze generatie. De drie landschappen; het voedselbos, een perceel voor agroforestry en de schooltuinen, hebben elk hun eigen doel en functie waarover we worden geïnformeerd tijdens de wandeling door ervaren gids Xavier San Giorgi (curator en ontwerper van Utopia eiland).

 

We verkennen hoe je rondom school op kleine schaal een project kunt opstarten, om zo de belangstelling voor de natuur bij leerlingen te vergroten. Docent en initiatiefnemer van het vak Sustainability op het Berlage Lyceum in Amsterdam, Felix Spee, wandelt ook mee en kan vanuit zijn visie en ervaring meepraten over dit onderwerp. 

 

Er sluiten bij deze excursie ook twee studenten aan van de UvA. Zij hebben een nieuw vak voor de UvA bedacht: ‘Food Forestry: Experiencing the Future of Nature and Agriculture’ en dat is nu volop in ontwikkeling. Dit vak sluit uitstekend aan bij het leren over voedselbossen en zij nemen jullie graag mee in hun nieuwe vak. 

 

We sluiten af met een hapje en een drankje om het schooljaar af te sluiten. Kortom een leerzame én gezellige bijeenkomst!

13:30: Inloop

13:40 Start programma 

13:45: Rondleiding Utopia eiland

15:30: Food forestry op UvA, ideeën uitwisselen en discussie

16:30:uur borrel

17:00: afsluiting