VB Seminar Forensisch onderzoek 1: Een natuurlijke dood?
Spijker je kennis bij op het gebied van forensisch onderzoek en immunologie tijdens deze online seminarreeks. Vooraanstaande wetenschappers verzorgen de lezingen en na elke lezing maken we een vertaalslag naar de klas.
Bij steeds meer leerlingen zien we interesse in forensische wetenschappen, maar weet jij als docent al wat er tegenwoordig mogelijk is? In de eerste twee seminars gaan we in op enkele biologische onderwerpen uit dit veld.
De twee seminars in maart en april zullen gaan over immunologie. Ben jij op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten? En heb je genoeg duidelijke voorbeelden om te gebruiken in je les? In deze seminars komen verscheidene voorbeelden vanuit de immunologie aan bod.
Alle bijeenkomsten duren van 15.15-17.15 uur en zijn ook apart van elkaar te bezoeken. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer willen weten over één van de onderwerpen, zijn ook welkom bij de seminars! De leerlingen mogen de lezingen bijwonen, en vervolgens gaan alleen de docenten verder met de vertaalslag naar de klas. Voor de leerlingen is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met studenten om vragen te stellen over de desbetreffende studie en het studentenleven.
Donderdag 25 november: Een natuurlijke dood?
Ongeval, misdrijf, suïcide of een natuurlijk dood? Toxicologisch onderzoek kan inzicht geven in de aard van het overlijden. In dit seminar verdiepen we ons in de theorie en de praktijk van het politieonderzoek en leggen achteraf de relatie met onze lesstof.
Siesja Kamphuis, master in forensic science (UvA), is operationeel specialist forensische opsporing en hoofdinspecteur van de politie. Zij richt zich met name op de implementatie van toxicologisch onderzoek. Bij een overlijdensonderzoek wordt niets als vanzelfsprekend aangenomen. Bij een dodelijk ongeval wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan om een misdrijf uit te sluiten. Bloed en urine kunnen op last van de officier worden afgenomen om te onderzoeken op afbraakproducten van drugs en geneesmiddelen. Siesja zal aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleggen welke technieken gebruikt worden.
Na de lezing leggen we de relatie met onze lesstof. Voor het vak NLT is dit seminar ook interessant bij de module ‘forensisch onderzoek’.
De andere seminars vinden plaats op:
Donderdag 9 december: Grootschalig DNA onderzoek: zoeken naar de dader via verwantschapsonderzoek
Maarten Blom, docent aan de masteropleiding Forensic Science van de UvA en forensisch adviseur voor strafrechtadvocaten, neemt ons aan de hand van de zaak ‘Marianne Vaatstra’ mee in de ontwikkelingen op het gebied van forensisch DNA onderzoek. In sommige gevallen duikt jaren na sluiting van een onderzoek naar een ernstig misdrijf nieuw bewijs op. De huidige wetgeving maakt het mogelijk op bij zeer ernstige misdrijven onder voorwaarden een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek te starten. Bij dit seminar komen alle relevante ontwikkelingen binnen dit gebied, denk aan Y-DNA, verwantschapsonderzoek, familial searching en wetenschapscommunicatie, aan bod.
Medio maart/april: Het thema van deze twee seminars is immunologie. Ben jij op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten? En heb je genoeg duidelijke voorbeelden om te gebruiken in je les? In deze seminars komen verscheidene voorbeelden vanuit de immunologie aan bod. Nadien is er tijd om te bepalen op welke manier de opgedane kennis in de klas gebruikt kan worden.
Programma
15.15 u Inloop
15.30 u Welkom en introductie
15.35 u Lezing door Siesja Kamphuis
16.35 u Pauze
16.45 u Vertaalslag naar de klas
17.15 u Einde