Vakbijeenkomsten /

VB Verborgen kracht van bodemleven

In deze bijeenkomst geven professor Harro Bouwmeester en assistent professor Vasilis Kokkoris je een bijzonder inkijkje in het bodemleven. Wanneer we kijken naar de aandacht in de actualiteitenprogramma’s voor milieuproblematiek en verlies aan biodiversiteit hebben we het maar nauwelijks over het bodemleven. Terwijl juist het bodemleven  een zeer belangrijke factor is in het instant houden van een gezond ecosysteem.

Harro Bouwmeester geeft je college over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van de relaties van schimmels en bacteriën met gewassen. Juist de laatste jaren wordt telkens meer duidelijk dat het succes of falen van natuurprojecten mede afhankelijk is van een complex samenspel met bodemschimmels en andere micro-organismen. De nieuwe inzichten zijn goed te gebruiken bij de NLT module de bodem leeft maar ook het vak biologie.

Daarnaast bieden we de kans om met behulp van virtual reality te kijken naar de complexe relatie tussen micro-organismen en plantenwortels. Dit is een geweldige manier om de wereld van micro-organismen tot leven te brengen en te gebruiken in de les.

We sluiten af met een practicum onder leiding van Vasilis Kokkoris. We gaan op onze zelf meegebrachte plantenwortels kijken of we mycorrhizae kunnen kleuren. Een practicum wat ook goed te doen is op een middelbare school. 

Wees welkom op het UVA science park en ontdek de verborgen kracht van bodemleven!

15.30 – 15.40 Introductie

15.45 – 17.00 Lezing Harro Bouwmeester 

17.00 – 19.30 Mycorrhizal staining lab en VR app

Tijdens de bijeenkomst wordt ruimte ingepland voor een eenvoudig diner.

De inschrijving is gesloten. Mocht u nog willen deelnemen aan de vakbijeenkomst, neemt u zo snel mogelijk contact op met Paula Mittelberg of Kees Denneman