Verslag Bètapartners vergaderingen januari 2018

Als Bètapartnerschool ben je lid van een netwerk dat elkaar geregeld ziet, kennis uitwisselt en projecten samen ontwikkelt en uitvoert. Eén van de dingen die bij het lidmaatschap horen, zijn de Bètapartnersvergaderingen: de bètacoördinatoren hebben iedere 6-8 weken een bijeenkomst, elke keer op een andere school of HO-instelling uit het netwerk.

Reguliere vergaderingen zijn door de groepsgrootte over twee avonden verdeeld.

Hoe ziet zo’n vergadering eruit? De gastschool laat projecten van de school zien, geeft een presentatie over een nieuw programma of geeft een rondleiding door de school. Doorgaans is er een externe gastspreker met een inspirerend verhaal. We eten gezamenlijk, en er is ruimte voor vragen en opmerkingen uit het netwerk en vanuit de vaksteunpunten.

Ter illustratie een verslag van de meest recente Bètapartnersvergadering:

Op maandag 15 januari 2018 waren we te gast op het Bonhoeffercollege in Castricum. Na ontvangst in het biologielokaal kregen we in het aangrenzende O&O lokaal een presentatie over Technasium: eerst wat Technasium precies is, vervolgens hoe het Bonhoeffercollege dit heeft geïmplementeerd in de schoolpraktijk en er concreet invulling aan geeft. Dit riep veel reactie uit de zaal op en er werd gediscussieerd over de verschillende manieren waarop je technasiumonderwijs kunt organiseren.

Bedankt Kees Denneman en Peter Uylings voor de gastvrijheid en het organiseren van deze bijeenkomst!

Op dinsdag 16 januari 2018 waren we te gast bij het Vellesan College in IJmuiden. Na ontvangst in het scheikundelokaal vervolgde het programma in het natuurkundelokaal, waar de afdelingsleider kort wat vertelde over de school, de visie en de aangeboden programma’s. Vervolgens introduceerde docent Ruud Glas ons in zijn methodiek om het Microsoftprogramma OneNote in de klas te gebruiken. Na wat uitleg en voorbeelden kwam hij ook nog met een spel dat hij met leerlingen speelt: de Klas als Team. Dit hebben de bètacoördinatoren in verkorte versie zelf ook gespeeld.

Bedankt Renate Boxem en Wendy van der Voort voor de gastvrijheid en het organiseren van deze bijeenkomst!

Wat volgde waren enkele mededelingen vanuit Bureau Bètapartners en de vaksteunpunten, zoals de aankomende activiteiten (te zien in de online agenda, ook toegankelijk voor niet-leden). We hebben gezamenlijk gegeten en even bijgepraat, waarna de avond werd afgesloten door twee gastsprekers die hun inspirerende onderwijsprojecten aan de bètacoördinatoren hebben gepresenteerd.

Vragen, opmerkingen, ook lid worden?

Neem contact op met netwerkcoördinator Lotte van den Berg | a.l.vanden.berg@vu.nl | 06-28687570

01-feb-2018