Voor bedrijven

Als bedrijf samenwerken met Bètapartners?

Wil jij docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennis laten maken met jouw bedrijf? Lees hier dan wat je zou kunnen doen en hoe Bètapartners je daarbij kan helpen!

Als een fysiek bezoek nog niet mogelijk is, dan kan een online bijeenkomst met virtuele rondleiding een interessant alternatief zijn.

Naast dat het leuk is om met scholen samen te werken, levert het bedrijven ook veel op. Bijvoorbeeld:

  • Je levert een bijdrage aan het onderwijs en de maatschappij.
  • Je kunt leerlingen enthousiasmeren voor een bèta- of technische studie en carrière, en tegelijkertijd je eigen potentiële stagiaires of werknemers van de toekomst werven.
  • Je kunt in de praktijk laten zien welke vaardigheden en kennis nodig zijn om bij jouw bedrijf te komen werken.
  • Je kunt de lesstof op scholen verrijken of actualiseren met contexten uit de praktijk.
  • Je kunt je liefde voor je beroep en vakgebied overbrengen.
  • Je verrijkt zelf ook je kennis: je krijgt meer inzicht in het onderwijs.
  • Je kunt geïnspireerd worden door de soms onverwachte vragen die leerlingen of docenten stellen.

De lesstof op school wordt voor leerlingen interessanter als ze weten hoe de kennis en vaardigheden in onze samenleving worden toegepast, en ze breiden hun kennis uit. Daarnaast baseren leerlingen hun keuzes voor studie en beroep op de ervaringen die ze meemaken. Met jouw bedrijf kun je hier een belangrijke rol in spelen door bedrijfsprocessen en de toepassing van (wetenschappelijke) kennis in de praktijk te laten zien.

 

Docenten geven in hun lessen graag voorbeelden van de toepassing van kennis in de praktijk. Daar willen ze natuurlijk actuele en aansprekende voorbeelden voor gebruiken, het liefst onderwerpen die ze zelf in de praktijk gezien hebben. In een bedrijf krijgen ze ook inzicht in de functies van de medewerkers, handig voor gesprekken met leerlingen over loopbaanmogelijkheden.

Als je iets voor leerlingen wil organiseren, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de Collegetours, het Profielwerkstuk of een Leskist.

 

Collegetours

Bij de Collegetours komen leerlingen van verschillende scholen uit de regio een middag bij jouw bedrijf op bezoek. Je kunt bijvoorbeeld een presentatie en een rondleiding geven. En bij voorkeur gaan de leerlingen ook actief iets doen! Een Collegetour duurt ongeveer 2 tot 4 uur; hoe lang het precies duurt, bepaal je zelf. Om de Collegetour goed af te stemmen op de leerlingen (bijvoorbeeld qua voorkennis), werk je samen met een docent van een school voor voortgezet onderwijs. Hij of zij helpt je bij de organisatie van de Collegetour. Bekijk hier voorbeelden van Collegetours.

 

Profielwerkstuk

In een profielwerkstuk of meesterproef voeren leerlingen een onderzoek uit of maken een product, en dat kan ook in een bedrijf. Vaak werken leerlingen in groepjes, en komen met verrassende voorstellen! En het is natuurlijk erg leuk als de resultaten ook echt toegepast kunnen worden in jouw bedrijf! Een medewerker van het bedrijf is de expert die veel van de situatie weet en daarmee informatie kan geven en inhoudelijk kan bijsturen. De docent op school zorgt voor de verdere begeleiding.

 

Leskist

Je kunt ook denken aan het ontwikkelen van een Leskist die scholen kunnen lenen om in hun lessen te gebruiken. In een Leskist kun je bijvoorbeeld (herbruikbare) materialen of apparatuur aanbieden die op scholen niet aanwezig zijn. Bij de apparatuur komt een handleiding, en vaak zit er ook een suggestie voor een les bij. Vanuit Bètapartners worden deze kisten onderhouden, en gratis uitgeleend aan scholen. Bekijk hier voorbeelden van Leskisten.

Als je iets voor docenten wil organiseren, dan kun je denken aan een nascholingsactiviteit die bestaat uit één of meerdere dagdelen. Bètapartners organiseert docentenactiviteiten meestal van 16.00 tot uiterlijk 20.00 uur, zodat er zo min mogelijk lesuitval ontstaat op de scholen. Tijdens de docentenactiviteit kun je bijvoorbeeld één of meerdere presentaties geven, een rondleiding en bij voorkeur gaan de docenten ook actief aan de slag. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van een docentenactiviteit de vertaalslag naar de klas. Dit laatste onderdeel kan verzorgd worden door Bètapartners. En we zullen je ook ondersteunen bij de organisatie en het vormgeven van het programma.

Bekijk hier een voorbeeld van een ééndaagse docentenactiviteit

Bekijk hier een voorbeeld van een meerdaagse docentenactiviteit

 

Een andere optie is het geven van een lezing tijdens een Vakbijeenkomst voor docenten. Zo’n bijeenkomst vindt doorgaans online, op een school of bij de UvA of VU plaats.

Bekijk hier een voorbeeld van een Vakbijeenkomst

Wij helpen je graag bij het organiseren van een activiteit voor het voortgezet onderwijs! Neem contact op met Miranda Overbeek om de mogelijkheden te bespreken.