Science Lab: Warme wetenschap
In dit Science Lab gaan de leerlingen kijken naar warmte. Met speciale warmtebeeldcamera’s kan warmte (infraroodlicht) in beeld worden gebracht en gaan de leerlingen een eigen onderzoek uitvoeren. Je leert over het spectrum van zichtbaar en onzichtbaar licht, waarom objecten stralen en hoe je de temperatuur kan afleiden aan de hand van het uitgezonden licht. Een greep uit de vele vragen die je kan stellen: waarom is je neus kouder? Isoleert je kleding wel goed? Waarom voelt metaal koud? Laat warmte ook sporen achter? En zijn led lampen inderdaad kouder dan gloeilampen? Waarom zie je die warmte zelf niet? Achter welke materialen ben je onzichtbaar voor de warmtebeeldcamera?
Aan de hand van een eigen zoektocht volgens de wetenschappelijke onderzoekscyclus leer je over energie, straling, warmte en eigenschappen van materialen. Bij de workshop zit basismateriaal om mee te experimenteren en het is aan te raden (en leuker!) om je eigen onderzoeksmateriaal mee te nemen.
De leerlingen gaan in groepsverband een onderzoek bedenken en uitvoeren, uiteraard met een wetenschappelijke insteek. Hoe kan je nou op een verantwoorde manier verschillende situaties met elkaar vergelijken? Je onderzoek presenteer je op een wetenschappelijke doch speelse poster met eigen geprinte warmtebeeldfoto’s. Zo blijft de kennis goed hangen!