Science labs

Met de hele klas onderzoek doen in een echt lab

Science Lab: Warme wetenschap

In dit Science Lab gaan de leerlingen kijken naar warmte. Met speciale warmtebeeldcamera’s kan warmte (infraroodlicht) in beeld worden gebracht en gaan de leerlingen een eigen onderzoek uitvoeren. Je leert over het spectrum van zichtbaar en onzichtbaar licht, waarom objecten stralen en hoe je de temperatuur kan afleiden aan de hand van het uitgezonden licht. Een greep uit de vele vragen die je kan stellen: waarom is je neus kouder? Isoleert je kleding wel goed? Waarom voelt metaal koud? Laat warmte ook sporen achter? En zijn led lampen inderdaad kouder dan gloeilampen? Waarom zie je die warmte zelf niet? Achter welke materialen ben je onzichtbaar voor de warmtebeeldcamera?

Aan de hand van een eigen zoektocht volgens de wetenschappelijke onderzoekscyclus leer je over energie, straling, warmte en eigenschappen van materialen. Bij de workshop zit basismateriaal om mee te experimenteren en het is aan te raden (en leuker!) om je eigen onderzoeksmateriaal mee te nemen.

De leerlingen gaan in groepsverband een onderzoek bedenken en uitvoeren, uiteraard met een wetenschappelijke insteek. Hoe kan je nou op een verantwoorde manier verschillende situaties met elkaar vergelijken? Je onderzoek presenteer je op een wetenschappelijke doch speelse poster met eigen geprinte warmtebeeldfoto’s. Zo blijft de kennis goed hangen!

Introductie op Warme Wetenschap
Kijk het volgende filmpje met de hele klas ter voorbereiding op de workshop. Het filmpje duurt 5 min.
Tijdens de workshop ga je je eigen warmte onderzoek uitvoeren. Neem de tijd om na te denken wat jij zou willen onderzoeken; je hebt nu ook de tijd om datgene wat je in gedachte hebt te verzamelen voor de dag van de workshop! In een onderzoek kan je ervoor kiezen om twee verschillende situaties met elkaar te vergelijken. In het filmpje komt warmtegeleiding van stoelen naar voren; metaal ontneemt op een snellere manier warmte van een object dan hout. Hoe zouden andere materialen warmte ontnemen ofwel geleiden?! Zo kan je verschillende materialen verzamelen om te gebruiken in je onderzoek.