Werktuigbouwkunde aan de VU: studenten uit de regio over hun ervaringen

In de regio Noord-Holland is dringend behoefte aan technische professionals. Maar voor een wetenschappelijk-technische opleiding moeten scholieren vaak de provincie uit. Daarom is de Vrije Universiteit Amsterdam in 2019 gestart met de opleiding Werktuigbouwkunde in Amsterdam: Mechanical Engineering. Inmiddels studeren de eerste studenten af. In dit artikel vertellen ze over hun ervaringen. Misschien zitten er oud-leerlingen van uw eigen school of collega-scholen uit de regio tussen!

Alle informatie over de opleiding Werktuigbouwkunde, Mechanical Engineering aan de Vrije Universiteit Amsterdam is te vinden op: www.vu.nl/me

Studenten uit Noord-Holland over hun studie werktuigbouwkunde in Amsterdam:

Daan de Jong (Trinitas College, Han Fortmann, Heerhugowaard)
“De reden voor mij om te beginnen aan deze studie was vooral de aantrekkelijke inhoud van het programma. Ik wilde graag een brede technische studie volgen die mij nog genoeg mogelijkheden en vrijheden geeft. Maar waar ik ook van geniet is de kleinschaligheid en persoonlijkheid van het onderwijs. Studenten en docenten staan vrij dicht tot elkaar wat leidt tot een fijne en gezellige studiesfeer.”

 

Bo de Boer (Montessori Lyceum Amsterdam, Amsterdam)
“Techniek heeft me altijd al geïnteresseerd, daarom vond ik het heel leuk om te ontdekken dat er een nieuwe studie werktuigbouwkunde op de VU was opgestart. Hierdoor had ik het vertrouwde van mijn eigen stad en toch het technische. In mijn studie leer ik hoe dingen werken en worden gemaakt en ontwerp ik ze ook zelf.”

 

Nathan Diaby (Technasium-/LOOT-leerling van het Calandlyceum Amsterdam, Amsterdam)
“ME was één van de studies die mij aansprak, omdat ik al sinds jong geïnteresseerd ben in techniek. Ik heb ervoor gekozen om Mechanical Engineering op de VU te studeren vanwege de samenwerking met UTwente. Dit heeft het mogelijk gemaakt om deze studie te volgen in Amsterdam, zo ben ik minder tijd kwijt aan reizen wat het makkelijker maakt om mijn studie te combineren met mijn sport. Wat ik leuk vind aan ME is dat je veel verschillende technische vakken krijgt waarbij je diep ingaat op de theorie. De kennis die je hebt opgedaan bij deze vakken pas je vervolgens toe in je project.”

 

Michael van Kuik (Oostvaarders college, Almere)
“Mechanical Engineering aan de VU is een ideale keuze voor iedereen die de technische richting in wil zonder zich te erg te specialiseren. Studeren aan de VU heeft het voordeel dat je thuis kan blijven wonen, je vrienden elke dag kan blijven zien en je maar een half uurtje reistijd hebt terwijl je een technische studie volgt. Een unieke kans!”

 

Jan Huygen Wilschut (Geert Groote College, Amsterdam)
“Ik heb voor de Engelstalige studie Mechanical Engineering aan de VU en de UT gekozen, omdat ik graag technisch bezig ben en daarin lekker uitgedaagd wil worden. Het voordeel van deze technische studie is dat ik voornamelijk in Amsterdam les heb – met slechts een paar dagen per maand in Enschede – en dat de docenten van de UT naar ons toe komen om les te geven. De studie wordt volledig in het Engels gegeven, wat erg fijn is als ik na mijn studie internationaal wil verder studeren.”

 

Ozan Abdelrahman (Hyperion Lyceum, Amsterdam-Noord)
“The correlation between stupidity and engineering is that both do not know their limits, but only one is a maker of history. That’s perhaps something what everybody wants. I just want it more.”

 

Abas Adi (Keizer Karel College, Amstelveen)
“Mechanical Engineering aan de VU brengt de technische opleiding dichterbij huis dan ooit tevoren. Naast een geweldig toekomstperspectief heb je een geweldige studieperiode! Eén van de vele mooie dingen van deze opleiding is dat het relatief kleinschalig is met kleine klassen waardoor je iedereen heel snel leert kennen. Daarnaast zorgen de chille docenten ervoor dat het heel makkelijk is om tijdens en na de lessen vragen te stellen en soms (als je geluk hebt) met zijn allen te borrelen. Naast de mensen is de stof leuk en vaak ook heel toepasselijk in de echte wereld en je leert al heel snel over systemen en producten die je kijk op de wereld zullen veranderen. Ik zou aan iedere ambitieuze leerling die interesse heeft in de technische wereld Mechanical Engineering aanbevelen.”

17-dec-2021