ProfielwerkstukbegeleidingWorkshops

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Workshop Literatuur zoeken (cursusmoment 1) (te boeken door leerlingen)

In de krant lees je soms over grootse ontdekkingen in de wetenschappelijke wereld. Er is een ziekte genezen of een super robot uitgevonden. Maar deze ontdekkingen blijken in de realiteit nog wel eens tegen te vallen. Journalisten willen graag een mooi verhaal publiceren, en zijn dan ook goed in het opblazen van informatie. Maar als de krant niet betrouwbaar is, waar haal je dan de juiste informatie vandaan? Daarvoor zijn wetenschappelijke artikelen.
Wereldwijd moeten deze artikelen aan allerlei regels voldoen om een zo duidelijk en correct mogelijk beeld van de werkelijkheid te geven, maar ook om alle onzekerheden te presenteren. Maar zelfs in wetenschappelijke artikelen zit verschil qua betrouwbaarheid, het is daarom belangrijk om deze goed te kunnen beoordelen.

Het is voor een (profiel)werkstuk dan ook belangrijk dat je betrouwbare bronnen gebruikt! Het vinden van deze bronnen blijkt soms een hele opgave. Je loopt tegen betaalmuren op en de informatie die je vindt is vaak óf te oppervlakkig, óf te technisch.
Tijdens de literatuurworkshop leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om bronnen (waaronder wetenschappelijke artikelen) te vinden, te beoordelen, te lezen en ze te gebruiken in bijvoorbeeld een verslag. Daarnaast krijg je tijdens deze dag de mogelijkheid om gebruik te maken van de Databank waar de VU over beschikt om deze vervolgens te kunnen gebruiken voor jouw profielwerkstuk, verslag of masterclass! De workshop is geschikt voor leerlingen van alle profielen, van 4-6 VWO.

De workshop wordt in het voorjaar van 2024 twee keer aangeboden:

  • Dinsdag 16 april 10:00 – 12:00 uur
  • Donderdag 11 juli 9:30 – 11:30 uur

 

Deze workshop vindt plaats op de Vrije Universiteit en wordt georganiseerd door Bètapartners en het Pre-University College. Deelname voor leerlingen is gratis. Bij meer dan 20 leerlingen van dezelfde school, wordt verwacht dat er een docent mee komt voor begeleiding.

 

LET OP: Er waren technische problemen met het aanmeldformulier. Na je aanmelding hoor je meteen een bevestiging te ontvangen. Indien dit niet gebeurd is, verzoeken we je om het aanmeldformulier weer in te vullen. De problemen zijn inmiddels opgelost. Mocht je nog problemen ondervinden, mail dan bureau@betapartners.nl. Excuses voor het ongemak.