Terugblik: Miniconferentie Gamification

Woensdag 18 april 2018 was het dan zover, ruim 30 enthousiaste docenten waren aanwezig bij het Pieter Nieuwland College voor de aftrap van de miniconferentie. Martijn Koops wist iedereen moeiteloos te boeien met zijn beeldende voorbeelden over gamification in de klas. Je kunt zeer uitgebreide games maken die wekenlang in de klas gespeeld kunnen worden, maar je mag ook gewoon simpel beginnen met het gamificeren van één les. Gamification moet je gewoon doen.

Na de opening is de groep uiteen gegaan. De groep van Martijn ging aan de slag met veel uitdagend lesmateriaal wat hij uit zijn eigen praktijk had meegenomen. Daarnaast is deze groep bezig geweest met het ontwikkelen van eigen materiaal dat direct toepasbaar is in de les van de volgende dag.

Gerben Bakker is de autoriteit op het gebied van skill tree en hij nam de deelnemers mee in het ontwerp van deze methode. Gerben past de skill tree zelf veelvuldig toe in zijn klassen en door schade en schande heeft hij al heel wat waardevolle lessen geleerd. Ook deze valkuilen én oplossingen heeft hij uitgebreid gedeeld.

Last but not least is Bart Giethoorn met een kleine groep ervaren deelnemers de diepte ingedoken. Onderwerpen die bij hem aan bod kwamen waren inzetten van gamification over meerdere lessen (bijvoorbeeld skill tree), toepassen van octalysis in je game ontwerp en hoe stem je leerdoel en speldoel goed op elkaar af. Bovenal had Bart een faciliterende rol in deze workshop, waar door de deelnemers gretig gebruik van is gemaakt.

Na een lange en warme dag werd de avond afgesloten met een fantastisch drukbezochte gamification markt. Veel docenten hadden eigen materialen meegenomen. Mensen bleven lang hangen en er werden volop ideeën en ervaringen uitgewisseld voor en door docenten, een prachtig voorbeeld waar Bètapartners voor staat én een prachtige afsluiting van een geweldige miniconferentie.

Klik hier voor een foto-impressie.

Jasper Reinders en Renate Boxem

07-mei-2018