Scheikunde College: Circulaire chemie (lezingenserie Duurzame Chemie)
Woensdag 17 januari 2018 is de tweede uit de reeks van scheikunde colleges, met deze keer als thema circulaire chemie. Wie denkt dat recyclen boven aan de duurzaamheidsladder staat, komt bedrogen uit, zal blijken uit dit college.
Chris Slootweg is universitair hoofddocent Fysisch Organische Chemie aan de UvA en gespecialiseerd in Duurzame Fosfor Chemie. Deze keer geeft hij een college over:
Circulaire chemie als toekomst voor groene chemie
De principes van duurzame chemie zijn inmiddels sterk verankerd in ons scheikundeonderwijs. Opmerkelijk is echter dat deze principes zich alleen richten op de verbetering van lineaire productieprocessen terwijl tegenwoordig het realiseren van een circulaire economie het ultieme doel is. In deze lezing introduceer ik het concept circulaire chemie en geef voorbeelden aan de hand van de 12 principes van circulaire chemie over het duurzaam gebruik van fosfor, bioplastics en CO2.
Het college is bedoeld voor scheikundedocenten die meer achtergrond willen hebben rondom het thema duurzame chemie en circulaire chemie. Na afloop van de lezing gaan we met zijn allen aan het werk om binnen deze context een mooi onderwijsproduct neer te zetten, dat aansluit bij het curriculum en direct in een klassensituatie kan worden toegepast.
Het is ook mogelijk om één of meerdere lezingen te volgen.
De kosten zijn 50 euro per lezing voor scholen die lid zijn van de Bètapartners en 65 euro voor scholen die geen lid zijn van Bètapartners.
De bijeenkomsten zien er als volgt uit:
16.15-16.30 Ontvangst met koffie en thee
16.30-17.45 College
17.45-18.30 Diner
18.30-20.00 Werkcollege/verwerking (invulling door Renate Boxem, coördinator van het vaksteunpunt Scheikunde Bètapartners en Ruud Kok, docentenopleider scheikunde Hogeschool van Amsterdam)
De inschrijving is gesloten.