Terugblik op de bijeenkomst veldwerk in de stad

Terugblik op de bijeenkomst veldwerk in de stad

Elke les even naar buiten? Het kan! Zelfs in de stad is dit goed mogelijk. Felix Spee heeft ons laten zien hoe makkelijk en laagdrempelig het kan zijn om veldwerkopdrachten uit te voeren, in dit geval in hartje Amsterdam. Na de interessante inleiding, met paddestoelen die Felix op zijn woon-werk route in Amsterdam had verzameld, zijn we een rondje gaan lopen rondom het Berlage Lyceum. Ongelofelijk wat je daar al tegenkomt aan ‘natuur’. Er groeit (helaas) bijvoorbeeld Japanse Duizendknoop in de omgeving, er staan Esdoorns waarop de Esdoornvlekkenzwam voorkomt en er vliegen halsbandparkieten en stadsduiven waar je onderzoek naar kan doen. Tijdens deze ronde is duidelijk geworden hoeveel er mogelijk is, ook in een stadse omgeving. 

Na de stamppotmaaltijd, inclusief paddestoelen uit de oven, hebben we tips gekregen en tools bekeken die handig zijn bij het veldwerk. Verder hebben we de tijd genomen om ideeën uit te wisselen en na te praten. Er zijn twee tips die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen die ik iedereen wil meegeven. De eerste is: ‘’Maak in een paar opeenvolgende lessen een kwartiertje onderzoekstijd vrij’’. Leerlingen hebben in dat kwartiertje genoeg tijd om de gegevens voor hun onderzoek rondom de school te verzamelen. De tweede tip is: ‘’Laat leerlingen een opdracht uitkiezen die ze ergens in het schooljaar als praktische opdracht gaan uitvoeren’’. Leerlingen kunnen op deze manier een langduriger onderzoek doen, met meerdere meetmomenten, in het seizoen dat voor hun onderzoek geschikt is. Voor inspiratie kun je terecht op  www.veldwerkindestad.nl.

De deelnemers hebben aangegeven dat ze geïnspireerd en vol ideeën naar huis zijn gegaan. Heel erg bedankt voor jullie enthousiasme! Hierbij ook een aantal foto’s van de bijeenkomst.